71

Ансамбъл "Иглика" празнува 75 години с два концерта

С цели два мащабни концерта ще бъде отпразнувана 75-годишнината от създаването на Фолклорен танцов ансамбъл "Иглика". История, страст, талант, любов. Всичко това и много повече ще предадат на публиката танцьорите от "Иглика“ с два невероятни концерта в града под тепетата през идния уикенд. Талантите на ансамбъла в действие ще можете да гледате на 27 и 28 април от 18 часа в Дома на културата "Борис Христов".  

Ансамбълът е творческа формация на ЦПЛР ​- ОДК - Пловдив и е основан през далечната 1949 г. от доайена на българската народна хореография Георги Шишманов. В творческата история са вписани имената и на хореографите Стефан Доганов, Стефан Илиев, дълги години ръководители и хореографи са били Мария Русинова и Таня Костова. Днес във ФТА "Иглика" танцуват повече от 150 млади дарования от 5- до 19-годишна възраст, в пет концертни състава. 

Репертоарът на ФТА „Иглика” е наситен с жанрово разнообразие и богата палитра от стилове, характерни за различни части на България. Различните форми на сценичния танц пред​оставят изключителни възможности за творческа изява на възпитаниците на ансамбъла. ФТА „Иглика” има зад гърба си редица реализирани спектакли, част от които са „Прераждане“, „Творецът и времето“, „Да се завърнеш в бащината къща", „На Цветница с „Иглика“, „Приказки за било и пребъдело”, „По шарените черги с пъстри чорапи”, „Танцувам, пея, свиря - говоря със света”, както и танцовите пиеси „Легенда” и „Червената шапчица и приятели“.

За последните 15 години ансамбълът е увенчан със заслужените 36 отличия от национални и международни конкурси. Участниците в творческите изяви са повече от 1000 деца и младежи. Гордост за ФТА „Иглика“ са участията в културни форуми във Франция, Швейцария, Италия,Турция, Гърция, Германия, Полша, Македония, Румъния, Сърбия.

ФТА „Иглика“ дава възможност за развитие и изява на младите хора в областта на танцовото изкуство и се грижи за това малчуганите да останат свързани с корените си и да не забравят красотата на традиционните български танци. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?