Следвайте ни

Анри Кулев идва в Пловдив с Ориент SeXpress

viber icon

Колекция от най-добрите социално-сатирични карикатури на Анри Кулев пристига в Пловдив. С тях идва и еротичният му албум „Ориент SeXpress“. Досега на българския пазар не е излизала такава художествена книга.

Изложбата „Социумът според Анри” ще бъде открита на 20 ноември от 18 часа в галерия „Възраждане”. Тя е по повод 70-годишнината на майстора на анимацията. „Анри Кулев е гостувал много пъти в пловдивските галерии. Само при нас е бил 5 или 6 пъти. За първи път обаче идва с карикатури на социална тематика”, подчерта галеристът Сим Алексиев. В Пловдив професорът от Нов български университет ще донесе 26 карикатури.

„Социалните рисунки на Кулев са една изумително въздействаща и качествена симбиоза между идея и изпълнение. Анри напипва най-болезнените, най-фрапантно шокиращите недъзи и зейнали дупки в българския социален живот”, смята Алексиев. Бърка смело в зейналите язви на обществото ни и невъзмутимо показва избилата гной.

Гвоздеят на изложбата ще е представянето на албума с еротично-хумористичните му творби „Ориент SeXpress“. Негов издател е Нов български университет. Луксозното издание съдържа над 300 рисунки на еротична тематика. Анри Кулев ги прави от години и всяка седмица публикува по една такава творба. 

"Работите в "Ориент SEXpress" показват това, което сме ние в действителност. Нашата еротика винаги опира по някакъв начин до Ориента. Това е едно "българско изследване" на сексуалността в картинки", каза за книгата си Анри Кулев. Смята, че тези работи притежават „голям интелектуален потенциал”. Повечето от шегите в акварел могат да се развият до сериозна анимационна притча.

Еротичната колекция на Кулев "Ориент SEXpress" бе представена за първи път в Созопол по време на тазгодишната Аполония. Още в предговора й карикатуристът пише откровено: Хората са скрити мерзавци! В събраните на едно място 300 рисунки еротиката на места е доста натуралистична. Майсторът обаче никъде не минава в полето на евтината порнография.

Всички творби на Кулев са акварели. Така той избягва остротата на образите. Щом тиражът на еротичния албум се изчерпа, професорът от НБУ ще финансира издаването на подобен със социално-хумористичните си рисунки.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?