Андрея Д.Шели: Опитвам се да събудя вълнението, тревогата в публиката

Едно от централните събития в 9-тия международен фестивал за театър и съвременен танц ”Черната кутия” бе гостуването на американската танцова компания iMEE. Присъствие на танцов спектакъл отвъд океана и то на такова високо ниво е прецедент за културния живот на Пловдив, което обяснява и големия интерес около трупата. Гостуването е част от партньорския проект „Съвременното театрално и танцово изкуство на САЩ” между Посолството на САЩ и Фондация „ Черната кутия”. Минути след изпълнението успяхме да разговаряме за кратко с Андреа Д. Шели – хореограф на американската компания iMEE.

-  Наричат танца универсален език на света, така ли е наистина?

- Съгласна съм с това, танцът може да бъде разбран на всеки език.

 

- Как се роди прекрасното послание на танцовия Ви спектакъл?

-  Опитвам се да събудя мисленето на публиката, да  провокирам вълнение, тревога с танците си. Това е целта ми, с работа ми, която представяме на фестивала,  да разкажа история за начина, по който се борим с болестта. Моята менторка, която вярваше много в мен и ми повлия в развитието ми като хореограф, почина от рак. В тъгата след тази загуба се роди идеята за творбата ми. Посланието е в нейна памет. Разказвам историята за болестта и битката с нея.

 

-  Всички творци, които идват на фестивал ‘Черната Кутия”, искат да се върнат отново в Пловдив. Защо мислите е така?

Аз и компанията ми много бихме искали да се върнем, фестивалът е фантастично организиран и сме обгрижвани с много внимание и уважение, градът е гостоприемен и много много красив. Как да не искаме да се върнем?

 

Колко време планирахте вашето гостуване?

- Започнахме преговори през 2013 години и отне доста време, докато организираме всичко. Благодарим на „Черната кутия” и на подкрепата от нашето посолство в България.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?