Аман от „Бързи и яростни“!

Холивуд обича сагите. Пече ги в продуцентската фурна като топъл хляб. Ако мислите, че използвам метафора… не съвсем. През последните години кино индустрията залага повече на стари заглавия, които изцежда до последна капка, отколкото да набляга на нови, оригинални и неразказани истории. Човек ще си помисли, че няма сценаристи в тази страна.

Има саги и саги, ще кажете. Да, така е, но дори най-добрите се изтъркват. След като най-успешната поредица за всички времена – „Междузвездни войни“ започна да издиша, какво си мислеха от Universal, че да продължават да произвеждат на конвейер „Бързи и яростни“.

В края на месец май ще ни представят поредната, девета част от екшъна, който от блудкав, стана по-блудкав. А си мислех, че няма накъде повече. Изненадите никога не свършват в този живот. Явно „Бързи и яростни“ също!

Ако вече сте гледали трейлъра, сте запознати със сюжета. Доминик Торето (Вин Дизел) решил да се оттегли със съпругата си Лети (Мишел Родригез). Да, ама някой пак се намесва и му разваля спокойствието, за да даде почва за нова клиширана серия. И този път не е кой да е, а собственият му брат. Апропо, за когото изобщо не подозирахме през последните осем. И тук се намества първият куриоз. Братът на Дом и Миа, които са с латино корени, в пълен разрез се играе от Джон Сина, в който латиното е толкова биологично засегнато, колкото в една панда.

Явно франчайзът обича да вкарва бивши или настоящи кечисти. Може би защото им отива да блъскат и чупят всичко наред. Нали знаете - като Хълк, но по-скучно. А когато говорим за актьорска игра, Сина не е спряган за добър пример в това естество. Без значение е обаче дали ще е той, или някой друг, защото доби прекрасни артисти като Хелън Милър и Чарлийз Терон не могат да спасят филма, ако ще и по пет Оскара да притежават.

Вторият куриоз, неспособен да се скрие от набитото око, е завръщането на героя на Сунг Канг – Хан Лу, който уж трябваше да е умрял в „Бързи и яростни – Токио дрифт“. Сапунката достига до ниво, трудно достижимо дори за индийски сериал.

Третият куриоз са слуховете, че Брайън О‘Конър също ще се завърне, благодарение на брата на починалия Пол Уокър – Коди Уокър. Лично аз се надявам този слух да не се окаже истина, защото е непочтително към паметта на актьора. Въпреки това присъствието на Миа води мисълта ни в тази посока. И тук идва въпросът – до колко са готови от Холивуд да злоупотребят със спомена за една човешка душа в името на парите? Истината е, че трябваше да спрат поредицата още на седма част и да запазят достойнство.

Ако това не е достатъчно, то безумните ефекти и способности на екипа на Торето, ще ни откажат тотално да гледаме новата серия. То не бяха прескачания на пропасти с кола, то не бяха ракети върху покрива на кола, то не бяха удар на кола в човек. Тези коли са истински Трансформъри! Или персонажите са Отмъстители? Почнах да се обърквам, но схващате идеята. Твърде много невъзможни елементи за жанр, който не е sci-fi. 

Като заключение мога да кажа само едно – Аман от „Бързи и яростни“! Аман от екшъни, които бият повече на кухо от една празна тенекия, докато стойностните заглавия остават някъде в страни. Къде ли остана дълбокото изкуство? Сигурно спортният автомобил на Вин Дизел го смаза под гумите си.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Аман

Аман

17.05.2023 | 20:42

Бих казала на автора на текста да гледа стойностни филми щом желае...да не губи време в коментари на блудкавите такива! А относно паметта на Пол Уокър бих казала да остави на семейството и близките му да преценят дали,ако въскръсне в следващата серия ще бъде неуважение или точно обратното!

Отговори
0 0

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?