3906

Александър Секулов след фурора в Унгария: Успехът не е само за Пловдив, а за цяла България

От цялото преживяване най-силно ме впечатли топлата връзка на държавата с културата - подкрепата, която фестивалът MITEM има в лицето на столицата Будапеща и държавата Унгария, казва драматургът 

 

Истински фурор предизвикаха родните театрали от Драмата в Пловдив с блестящото си представление на "Одисей" в рамките на един от най-престижните европейски фестивали - MITEM. Те прославиха България пред унгарската публика в Будапеща и заслужиха да бъдат аплодирани над десет минути. Старт на единадесетото издание на фестивала MITEM беше даден именно от пловдивската трупа, а стотиците почитатели на Мелпомена останаха очаровани, развълнувани и разтърсени от феноменалното представяне на артистите. Зрителите са категорични, че това е било едно от най-въздействащите откривания, откакто фестивалът съществува.  

Брилянтната режисура на "Одисей" е дело на Диана Добрева, която беше и отличена със специален плакет за добрата работа. След финала на спектакъла бе проведена и среща с журналисти и публика с част от екипа - режисьора Диана Добрева, автора Александър Секулов, сценографа Мира Каланова, директора на театъра Сюзанна Василевска, както и актьорите Константин Еленков, Симеон Алексиев и Маргита Гошева.

С коментар за грандиозния успех на спектакъла пред "Марица" се включи авторът Александър Секулов. Драматургът с вълнение разказа за постижението на пловдивската трупа и с нескрита радост проговори за емоцията да бъдеш избран да откриеш един от най-престижните фестивали в Европа. 

 

"Гостуването на театъра на толкова престижен европейски театрален фестивал с толкова сериозна селекция е голям успех както за пловдивския, така и за българския театър. Фестивалът MITEM е средище на възможно най-интересните търсения в областта на театралния живот в Европа и може да се каже, че изглежда като панорама на най-доброто в европейския театър. За нас е много важно, че спектакълът "Одисей" беше селектиран в официалната програма. И не само селектиран, но и избран да открие фестивала", споделя Секулов. 

От цялото преживяване най-силно впечатление у него е оставила топлата връзка на държавата с културата. "Това, което впечатли всички, е подкрепата, която фестивалът има в лицето на столицата Будапеща и държавата Унгария. Това е нещо много забележително и се вижда, че когато един град и една държава инвестират в културни форуми, печалбите са в много различни плоскости - от чисто икономическите през образователните, и не на последно място, културните и естетическите. Тази симбиоза на амбицията между театър, град и държава прави много силно впечатление не само на нас като артисти, но и на абсолютно всички чуждестранни гости", заявява авторът. 

Секулов не открива разлика между родната и унгарската публика. По-скоро се забелязва една особена прилика. "Публиката навсякъде приема спектакъла по един и същи начин - с развълнувани сърца", споделя театралът. Според него спектакълът "Одисей" към момента е достигнал своята абсолютна театрална зрялост и няма накъде да бъде надграден. Необходимо му е единствено да пътува по света. 

 

Секулов сподели, че благодарение на фестивала българските актьори са установили трайни връзки с Унгарския национален театър. "И се надявам, че оттук нататък Пловдив и градската управа заедно ще могат да осъществяват подобни културни рейсове и в други държави със същия успех. Нека само да напомня, че спектаклите на Пловдивския театър, които пътуват по света в момента - "Коприна", "Одисей" и "Едип и пророците", са направени в копродукция с Фондация "2019". А това още веднъж подчертава, че когато нещо е направено с перспектива и се инвестира в качество на продукт, създаден в Пловдив, той носи дългогодишни успехи", коментира авторът. 

Той допълни още, че съвсем скоро предстои общ проект с Унгарския театър, в който участие ще вземе Диана Добрева. "Когато има добри връзки, се надявам, че проектите сами ще дойдат. Самата Диана Добрева отива да поставя в Унгарския национален театър в периода октомври - декември. Това е първата стъпка. Оттам нататък се надяваме и на възможни копродукции. Всичко е възможно, когато имаме добри отношения", коментира Секулов.

 

Възхвала на провинцията

Последната му книга - „Възхвала на провинцията“, включва кратки белетристични форми: остроумна есеистична проза; блестящи малки текстове, създавани по различни поводи; философски прозрения; спомени, оцветени с хумор и любов; снайперистки афоризми. Ето какво казва авторът за нея:

„Възхвала на провинцията“ започна кратко литературно пътешествие из България. С благодарност искам да кажа няколко думи към своите бивши колеги и приятели от вестниците „Марица“ и „Новинар“. Част от текстовете в книгата са от вестникарска колонка, която писах през годините, когато бях забравил за литературата, а и тя напълно бе забравила за мен. Тази тънка вестникарска пътечка приемам за личното си спасение.  

Писах колонката „Под игото“ 14 години, 10 месеца, 6 дни, 16 часа и вероятно няколко безценни, но невъзвратими секунди.  От 12 януари 1994 година до 11 май 2009 година. Колонката излизаше на 8-а, 3-а, 16-а, 9-а, 5-а страница на вестник „Марица“. За късмет на автора уводна статия колонката не успя да стане. Текстовете не надхвърляха 10-12 реда. Общият им брой не е по-малък от 4800. Колонката не е писана и излизала в неделя. Първите 8 години ежедневният хонорар беше 10 лева, а последните 7 години - 15 лева. Премълчаното и спестеното е срам единствено за автора.  

Първите текстове са изработвани на пишеща машина „Хеброс”. По-късно са изпращани по факс и мейл. Диктувани са по стационарен и мобилен телефон, включително и от гранични пунктове. „Под игото” бе графично неразделна с ежедневната авторска карикатурна рубрика „Свирепо настроение” на Красимир Димовски. На всички мои колеги от вестниците - поклон! Животът е Дунав, който подрива брега на новинарския остров от всички страни и го отнася по дъното на всички морета, из които плават лекомислени ветроходи".

 

Национално турне

В навечерието на Международния ден на книгата започва националното литературно турне на Александър Секулов. То беше открито в Пловдив с премиера на „Възхвала на провинцията“. 

По време на литературното турне авторът ще се срещне с почитателите си в София, село Чавдар, Бургас, Стара Загора, Хасково, Асеновград и Панагюрище.

На събитията ще бъдат представени книгите - „Жена на вятъра“, „Корабът на сирените“ и „Възхвала на провинцията“.

Александър Секулов е автор на романите „Колекционер на любовни изречения“, „Малката светица и портокалите“, „Господ слиза в Атина“, „Островът“, „Скитникът и синовете“, „Жена на вятъра“ и „Корабът на сирените“. Издал е поетичните книги „Карти и географии“, „Възхитително и леко“, „Море на живите“ и „Хроники и химни“. 

Той е драматург на Драматичен театър - Пловдив, отличен с награда „Аскеер“ за пиесите „Няма ток за електрическия стол“ (2016), „Дебелянов и ангелите“ (2019) и „Народът на Вазов“ (2022). Носител на националните награди за поезия „Христо Фотев“, „Николай Кънчев“, „Перото“, „Иван Николов“.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
1 коментар
Пловдив

Пловдив

14.04.2024 | 11:55

Сашо е едно некадърно но добре ориентирано политически творение. Некадърник с изобилие на нахалство и дефицит на IQ.

Отговори
1 2

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?