3906

Александър Морфов грабна “Аскеер”

Режисьорът Александър Морфов получи “Аскеер” за спектакъла “Антигона” по Жан Ануи на плевенския театър “Иван Радоев”. Постановката грабна статуетка и за “Най-добър спектакъл”. При приемането на наградата Морфов заговори за войната си с директора на Народния театър Васил Василев и номенклатурата.
 
Това е петият “Аскеер” за Морфов. Самият режисьор благодари на артистите от Плевенския театър. “Искам да благодаря и на моите близки хора Рени Врангова, Албена Колева и Валери Йорданов, които ме подкрепяха в тези тежки дни в борбата с номенклатурата и с ужасните неща, които се случват в нашата държава”, посочи Морфов и допълни, че “на първи ред го чакат толкова хора, които очакват да бъдат разсечени словесно” - актьори от Народния театър, които отказаха да го подкрепят в борбата му срещу директора Васил Василев и пиарката Велислава Кръстева, която заемаше и длъжността зам.-директор. 

Скандалът в Народния театър продължава да тлее. Той избухна, след като Морфов надраска вратата на Кръстева с надпис “ДПС” и “Изчезвай”, след като се появи видео на дългогодишната пиарка на Движението за права и свободи, която придружава Ахмед Доган до урните за гласуване в деня на изборите миналата година. Напрежението ескалира още повече, след като част от актьорите подкрепиха Васил Василев, а останалата - застанаха на страната на Александър Морфов. В крайна сметка режисьорът бе уволнен дисциплинарно. Кръстева пък напусна поста си сама. 

Наградите “Аскеер” бяха връчени снощи за 32-ри път. Отличията за постижения в театралното изкуство през изминалия сезон се раздават от “Академия “Аскеер“, информира БНТ.

Актьорът Владимир Пенев също беше отличен за ролята си на Поп Кръстьо във “Великденско Вино” от Константин Илиев в Народния театър “Иван Вазов”. 

Наградата за главна женска роля отиде при Светлана Янчева за превъплъщението й в Уини от “О, щастливи дни” от Самюъл Бекет в “Сфумато”. 

За поддържаща роля при жените като най-добра беше отличена Мария Каварджикова – за Магдалена в “Частици жена“ от Ката Вебер (Народен театър). За поддържаща мъжка роля бе отличен Кирил Недков за ролята му на Иван в “Арт” от Ясмина Реза в Младежкия театър. 

Наградата за моноспектакъл е за „Неведение“ от Албена Ставрева (консултант - Явор Гърдев, режисьор - Албена Ставрева, сценограф - Албена Ставрева, музика - Мира Искърова, звуков дизайн - Юлиан Стоичков, с участието на Албена Ставрева, Народен театър).

Статуетката за сценография грабна Мариета Голомехова “Дон Кихот” в Младежкия театър. Приз за сценография грабна Никол Трендафилова за “Леонс и Лена“ от Георг Бюхнер в Yalta Art Room. За театрална музика наградата отиде при Милен Кукошаров за “Три сестри“ в театър “Възраждане“.

Сценографът проф. Слави Кокалов получи голямата награда за цялостен принос към театралното изкуство, а актрисата Елена Райнова – почетен “Аскеер“ за творческа чест и принос в развитието на театралното изкуство.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?