Следвайте ни

Актьорите от провинцията скочиха срещу Вежди Рашидов: Не сме самодейци!

viber icon

Актьорската гилдия скочи срещу председателя по културата и медиите Вежди Рашидов, който заяви, че 80% от щатните актьори в провинциалните театри са самодейци. Депутатът каза това от  трибуната на парламента по време на обсъждането на промените в Закона за филмовата индустрия от 4 декември. 

На обсъждането се прие филмовата индустрия да бъде подпомогната с 10 млн. лева, ала много артисти се засегнаха от думите му, че почти всички професионалисти с дипломи са в София. Според много от тях,  Рашидов правел явен намек държавата да не поддържа нещо, което не носи достатъчно приходи.

А през 2015-а подобни идеи лежаха в основата на реформите му, докато заемаше поста министър на културата. Тогава много държавни и общински театри извън столицата, в Пловдив и във Варна, бяха заплашени от затваряне. 

Сега гилдията се притеснява, че председателят на комисията по култура се опитва отново да прокара подобна реформа. Първи недоволството си изказа народният представител и бивш директор на театъра във Враца Анастас Попдимитров. Не закъсняха реакциите и на други режисьори, директори и актьори.

„Във време, в което държавата ясно подкрепя и помага изкуството да оцелее, изказването на г-н Рашидов противоречи на политиката на управляващата партия. Принизява театрите по един изключително обиден начин. Аз лично не познавам някой, който е работил като продавач, например, и изведнъж да е станал актьор. Актьорите задължително завършват висше образование по актьорско майсторство в някоя от академиите. Интересно ми е защо останалите членове в комисията по култура, освен Анастас Попдимитров, не се обадиха, а си замълчаха и защо за пореден път има опити гилдия да се обърне срещу гилдия“, коментира за „Марица“ пловдивчанинът Петко Петков, директор на Драматичен театър Габрово. 

В България има пет специализирани академии или университети за обучаване на бъдещи актьори – три в столицата, една в Пловдив и една в Благоевград. Има случаи, в които самодейни актьори влизат на щат в държавен театър, но преди това преминават приравняване по бившия член 9. 

По изказването на Вежди Рашидов излиза, че самодейността е нещо негативно. По тази логика защо тогава държавата поддържа читалищната дейност? Забелязва се тотално неразбиране на сценичното изкуство. Най-важното нещо не са приходите, а качеството, стиловото разнообразие и чак тогава финансовата част. Не може да си позволим да лишим малките населени места от театри. Театърът не би следвало да се занимава толкова много с популярните и комерсиални теми. Затова е киното. То набляга повече на известни артисти. Според мен българският театър е на европейско ниво и приходите ще идват от добрия мениджмънт, а не само от въртенето на един и същи познати актьори из цялата страна“, допълва той. 

Снимки: Росина Пенчева

Паулина Гегова

Паулина Гегова

Редактор-репортер - екип "Култура"

Паулина Гегова е завършила Актьорство за драматичен театър в ПУ. Работила е в държавен театър, създава частни проекти, организира културни и благотворителни мероприятия в Пловдив. Занимава се с медии от 2015 година, писател и редактор на художествена литература.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?