Следвайте ни

Актьорите на Кукления театър свирят на луп стейшън на сцената

viber icon

Предстои да излезе най-новата премиера на Държавен куклен театър Пловдив – „Кучето, което не може да лае“, с която ще се сложи краят на месеца, посветен на Джани Родари. Тя ще се състои в събота – 31 октомври, от 10:30 часа и от 18:00 часа. Пиесата е написана от Христина Стоилова, чието дело е и сценографията, а режисьор е Веселин Бойдев. 

Както винаги, пловдивският куклен театър измисля нещо ново и интересно, а този път е декорът, който играе ролята и на един голям музикален организъм. Наподобява маримба, които издават звуци, а актьорите свирят на луп стейшън. Техника, която наслагва звуците един върху друг. Използва се много в бийтбокса.

Те са Даниела Тенева, Димитър Николов, Наталия Василева и Румен Караманов. Влизат в ролята на различни животни, сред които крава, петел, лисица, кукумявка. Всички те се опитват да научат малкото кученце как да лае, което води до комични ситуации, защото накрая то се учи да лае на езиците на всички други животни. 

Спектакълът е една своеобразна история за търсенето на собствената ни природа и трудния, дори тъжен път, който извървяваме, докато се открием. Тъгата е основна тема, заложена в творчеството на Родари, но накрая винаги има щастлив край.

Така е и в интерпретацията на пловдивския екип – след редица приключения, кученцето открива своето място и най-накрая се чувства щастливо. В оригинала авторът предоставя на читателите четири финала, а в постановката на театъра те са обединени в едно. 

„В началото кученцето е оставено в големия град в торба. Това може да се възприеме различно, защото всеки може да се чувства като в торба. Винаги ще се намерят хора, които да те поставят в граници, да ти казват какво трябва или не трябва да правиш. В  житейския си опит говориш или се държиш така, че да се харесаш, да се нагаждаш. Самият аз се припознах в сегашния си период. Затова представлението е не само за деца. Още се чудя кое е по-ценното – да си едно лаещо куче или да си куче, което освен да лае може да мяука, да кут-кудяка, да мучи“, коментира директорът на театъра Петър Влайков.

 

Паулина Гегова

Паулина Гегова

Редактор-репортер - екип "Култура"

Паулина Гегова е завършила Актьорство за драматичен театър в ПУ. Работила е в държавен театър, създава частни проекти, организира културни и благотворителни мероприятия в Пловдив. Занимава се с медии от 2015 година, писател и редактор на художествена литература.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?