Актьор от габровския театър сменя Чаплин във видеоверсия на "Великият диктатор"

Актьорът ​от Драматичен театър Габрово Найден Банчевски влезе в неочаквано амплоа - на Аденойд Хинкел, пряка препратка към завоевателя от Втората Световна Война Адолф Хитлер, от филма "Великият диктатор". Черно-бялата лента е най-емблематичната творба на легендата Чарли Чаплин. Тя излиза на бял свят през 1940 година, в разгара на Втората световна война, и става ключова като първата в кариерата му, нарушаваща жанра на нямото кино. Безспорно най-култовата сцена от нея е монологът на Хинкел, в който, в разрез с хронологичните събития, отказва да е диктатор. Вместо това апелира за единство, мир и разбирателство между различните нации, религии и политически възгледи.

Вдъхновен от гения на Чаплин и посланието на филма, младият актьор Найден Банчевски превежда откъса и го заснема във видеовариант. Отнема му три седмици да изгради ролята. Монтажът, гримът, костюмът - всичко е негово дело.

"Реших да изпълня монолога от "Великият диктатор" в знак на мой личен протест. Още по време на извънредното положение усетих, че хората насъбират в себе си негодувание от това, че изгубиха работата, здравето и спокойствието си. От това, че грижата на управлението към тях бе само на приказки. С откъса искам да им напомня, че властта е в техните ръце, че могат да постигнат всичко и не трябва да го забравят. Текстът на Чарли Чаплин е изключително актуален и силен, но българският превод е доста осакатен и непълен. Затова го преведох изцяло и запълних пропуските", коментира актьорът.

Найден завършва актьорско майсторство в Пловдивски университет "Паисий Хилендарски" в класа на доц. Иван Налбантов и асистент Стефан Попов. Това не е първото историческо ​лице, в което се превъплъщава. През студентските си години той изигра Алеко Константинов в пиесата "Щастливецът иде" от Руси Божанов. Но несъмнено да имитираш Чаплин е предизвикателство, трудно достижимо дори за най-добрите артисти.

"Много се притеснявах да не превърна откъса в кощунство, да не го омърся. Невъзможно е да достигнеш дори една десета от таланта на Чарли Чаплин. Емоцията, с която играе и говори, е разтърсваща. След всеки дубъл стоях вцепенен поне по 10 минути", допълва той.

Видеото е споделено в социалните мрежи, за да вдъхне надежда на тези, които го гледат. В момента Найден репетира в новата постановка на габровския театър, която е не по-малко значима - "Под игото" по едноименния роман на Иван Вазов.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?