Следвайте ни

Актрисата Светлана Атанасова: От Хачо до Бостън и назад

След 30 години тя се завърна на пловдивска сцена

viber icon

Актрисата пише монолозите за първата си пиеса "От другата страна на живота" във въздуха над Океана

Култовата й реплика: „Джипси, подай маслото“ от филма „Всичко е любов“ я преследва по софийските улици още като студентка

Разбира, че за сбъдването на американската мечта трябва много труд и търпение

С театроведката Мая Праматарова правят моноспектакъла “Убийте тази жена”, който разказва за актриса Алла Назимова

„Голям колкото малка ябълка“ от Петър Анастасов я вдъхновява за новата й творба

Светлана Атанасова се завръща на пловдивска сцена с пиесата "От другата страна на живота" след 30 години. Толкова време измина, откакто родната публика видя за последно актрисата в роля, преди да замине за Канада и САЩ.

Театралният й път започва от Драматичен театър - Пловдив, когато директор е Атанас Бояджиев. Разпределят я директно от Академията.

Тя обаче става позната на широката публика още като студентка с участието си в един от най-обичаните български филми „Всичко е любов“. Играе момичето със сандвичите, което Джипси обарва. Култовата й реплика: „Джипси, подай маслото“ я преследва дълго след това по софийските улици.

Пак като студентка изиграва жената, която изнудва лекаря във филма на Хачо Бояджиев „Чопър“. Срещнали се в Клуба на актьора, където била с приятелката си - журналистката Ина Симеонова. Хачо дошъл при тях и се скарал на Ина за държанието й пред камерата. След това се обърнал към Светлана и й казал: „Ти ще ми изиграеш ли една роля“. Тя се съгласила, а преди време признава в интервю, че след ролята много хора са я спирали по улицата, за да я упрекват.

Светлана Атанасова напуска държавата, когато настъпва преходът и границите се отварят. През 1990-а заминава за Канада с тогавашните „кубински полети“. Като много други сънародници и тя жадува да сбъдне американската мечта - по-добър живот, по-бързи пари, по-лесна реализация за кратък период от време. Но се оказва, че в земите отвъд Океана трябва много труд и търпение. Нищо не идва наготово. Прекарва 15 години в Канада, след което още толкова в САЩ. За жалост, там не се занимава с театър толкова активно, колкото й се иска. Понякога участва във фестивали с български актьори. Преди 10 години се запознава с театроведката Мая Праматарова и двете правят моноспектакъла “Убийте тази жена”, който разказва за актриса Алла Назимова. 

Интересна случка е запознанството й с новелиста Лесли Епстейн. Среща ги носителката на „Пулицър” Елизабет Франк, която на свой ред се запознава с нашенката по време на спектакъл с нейно участие в Българското посолство в Ню Йорк. По време на срещата авторът я кани да участва в новата му пиеса.

Сега се завръща с първата си пиеса "От другата страна на живота". Започва да работи върху нея през 2018-а, вдъхновена от пиесата на Петър Анастасов „Голям колкото малка ябълка“, в която Светлана е играла със Стефан Попов 30 години по-рано. Днес тя отново избира Попов за свой сценичен партньор.

„Още докато писах текста, знаех, че искам да го изиграя със Стефан. Чувах неговия глас в главата си. Исках да остана вярна на характерите и заради това беше ясно, че трябва да е той. След това разговарях с Вальо Ганев и той се съгласи да ни режисира. Неслучайно избрах Пловдивския театър - исках да затворя кръга“, казва актрисата.

Пиесата „От другата страна на живота“ е писана във въздуха. Или поне големите монолози. Тях актрисата създава по време на полетите си между Бостън и България.

„По някаква причина там се изостря човешката чувствителност, къде от мъка, къде от радост, къде от страх“, допълва тя.

Отвъд океана Светлана открива и съпруга си Константин Константинов, който е инженер по нанобиотехнология. Той е и консултант по медицинските теми, като специалист и в онкологичната биотехнология. Признава, че технологията и медицината толкова бързо се развиват, че след още 30 години може и да няма нужда от пиеси и книги за онкологично болни хора. 

Текстът е по действителен случай, но не изцяло по личните преживявания на българката в Америка, а и по житейските случки на други нейни познати. 

Вече се обмисля след като ситуацията с пандемията олекне, някога спектакълът да отпътува и за САЩ, където да бъде представена пред немалкото българско общество. 

Паулина Гегова

Паулина Гегова

Редактор-репортер - екип "Култура"

Паулина Гегова е завършила Актьорство за драматичен театър в ПУ. Работила е в държавен театър, създава частни проекти, организира културни и благотворителни мероприятия в Пловдив. Занимава се с медии от 2015 година, писател и редактор на художествена литература.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Aliza

Aliza

18.10.2020 | 19:36

Плащам над $ 90 на час, работейки от вкъщи с 2 деца вкъщи. Никога не съм мислил, че ще успея да го направя, но най-добрата ми приятелка печели над 10 000 на месец с това и тя ме убеди да опитам. Потенциалът с това е безкраен. Ето какво съм правил,....===>>> Selfcash5.com/

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?