Актрисата с най-запомнящите се роли изигра българската Жулиета в "Мъжки времена"

Цял живот се женя, а после се развеждам и после пак се женя, изповядваше се единствената българка, членувала в профсъюза на американските актьори. 

Мариана Димитрова, актрисата, която изигра най-запомнящите се роли на обикновени български жени в киното, щеше да навърши 66 години на 28 май. Само за образа на Елица в „Мъжки времена” тя спечели първа награда за най-добра женска роля на фестивалите в Техеран, Антверпен и Варна. Изигра българката, която не прекланя глава дори пред четирима бабаити, които я крадат, за да я омъжат насила. В „Самодивско хоро” показа образа на жената от соца, която мечтае за тих и спокоен дом. Помним я и от „Дами канят”. Мариана Димитрова прекара последните си години в американския град Сан Диего с мъжа си психиатъра Игор Куценок. Отиде си на 1 юни 2005-а на 51 години.

Носителката на десетки престижни награди така и не постигна мечтата си - да получи ролята, в която да покаже какъв вулкан от чувства и емоции бушуват в нея. Тази на Катрина от „Укротяване на опърничавата” на Шекспир. В киното тя бе изиграна от Елизабет Тейлър, която си партнираше с Ричард Бъртън. В Театъра на армията обаче Мариана Димитрова изигра Жулиета от „Ромео и Жулиета”.

Като дете в родното си село Козаревец обичала да гледа български филми. И любимката й била Невена Коканова. „Още от съвсем малка бях решила, че искам да стана актриса. Бяха ме записали в пионерски театър, където ми даваха момчешки роли. Само с това се занимавах  и не съжалявам, защото е магия и защото това изкуство създава личности, които се превръщат в идоли на една нация”, каза години по-късно тя.

Семейството й се преместило в Русе. Там се сдобива със специфичен акцент. Във времето, когато хората ставаха по-лесно космонавти, отколкото студенти във ВИТИЗ, влиза актьорско майсторство от първия път. „И то с моя русенски акцент”, шегува се по-късно тя.

Браковете и разводите й са незабравими като ролите й. Жени се за пръв път на 19 години за студент от горните курсове. Ражда сина си Иво. Развежда се. „Цял живот се женя, а после се развеждам и после пак се женя”, ще каже след години тя. Вторият й брак е с режисьора Едуард Захариев. С него прави незабравимите „Мъжки времена” и „Скъпа моя, скъпи мой”. Връзката им е интелектуална, но и доста бурна. „Разведохме се, защото много ме ревнуваше”, ще сподели по-късно Мариана. В киното си партнира с Григор Вачков, Павел Попандов, Антон Радичев, Ицхак Финци и Катя Паскалева.

Месец след развода с Еди Захариев съдбата буквално я хвърля в ръцете на психиатъра Игор Куценок. Мариана снимала кратък филм в клиниката за наркомани в Суходол, а там работил д-р Куценок. И се жени със същата лекота, с който играе незабравимите си роли. И тук връзката била духовно-интелектуална. Ражда се дъщеря им Александра. Скоро видният психиатър получава предложение да работи в Съединените щати. По това време Мариана е в зенита на славата си. Вярно - много филми през 90-те на миналия век не се снимат, но затова пък <210> предлагат най-хубавите роли в Театъра на армията. Прави прощален спектакъл за българската публика с любимата си пиеса на Сам Шепърд „Състояние на ума”.

През цялото време великата актриса се бори да скрие голямата си тайна - че синът й Иво от първия й брак е наркоман. Ивчика, както тя му вика, не излиза от мислите й. Отива с майка си и третия й мъж в Щатите. И там нещата излизат извън контрол. Иво често е дрогиран. Изнася се от къщата на Игор Куценок и опитва да се издържа сам. Хванал се да работи на строеж и паднал от скелето. Потрошил се и почти останал инвалид. Цялата тази мъка се трупа на Мариана. Опитва да крие всичко това от познатите си, но не може да забрави, че момчето й е полуинвалид и в един момент живее като наркоман и клошар на плажа в Сан Диего. В Щатите пише книгата „Американски синдром” и учи английски, за да участва в театрални роли. Става единствената българка, която членува в профсъюза на американските актьори. Усеща голямата празнота по оставената сцена на Театъра на армията. Така се стига до фаталния 1 юни 2005 година, когато актрисата е толкова депресирана, че се качва на 7-ия етаж на паркинг и се хвърля от него.

След месец умира и първия й съпруг - бащата на Иво. Младият мъж се взима в ръце и отказва дрогата. Сега е консултант и довереник на пациентите в клиника „Хенли” в Сан Диего. „Вторият ми баща доведе мама до самоубийство. Дълги години обвинявах себе си в това и ми бе много трудно да се освободя от това усещане”, каза в интервю преди година Иво. Не мисли да се връща в България. Не поддържа връзка със сестра си Александра.

 

Дъщерята: Мама стана жертва на магия

Дъщерята на Мариана Димитрова и Игор Куценок Александра сега е на 27 години. Завършила е музикалния “Гросман Колидж” в Калифорния. Според нея майка ѝ е жертва на черна магия. Алекс чула това от актрисата Мария Русалиева, която почина през 2015 година. “Една сутрин мама забеляза, че голямото огледало в стаята ѝ е счупено по диагонал. Вечерта си било здраво, а през нощта никой не е чул никакъв шум. После Мария Русалиева го покрила с бял чаршаф. Тя бе убедена, че това е дело на дявола”, разказа при последното си идване в България Александра.Всеки 1 юни тя посещава гроба на майка си на Софийските гробища.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?