Следвайте ни

Актьор от "Пътят на честта" бори праха с маски антисмог СНИМКИ

Пловдивчанинът Михаил Косев стартира в социалните мрежи инициативата #дишамисе

viber icon

Михаил Косев доказва, че е от онези млади хора, които се стремят да не приемат за даденост единствения ни дом в Слънчевата система - нашата планета. Той разказа за предизвикателството да се борим срещу замърсяването на въздуха, като започнем от собствения си град и заобикалящото ни ежедневие. Приема мисията да помогне на родния Пловдив с образователна кауза, за да се намалят значително вредите върху околната среда и здравето ни. 

Михаил Косев е млад режисьор, актьор, певец и фрийлансър, активист и пловдивчанин, който дълги години живее и учи в Щатите. Участвал е в няколко епизода от телевизионния сериал "Пътят на честта". Темата за повишаването на праховите частици във въздуха под тепетата “събужда” самосъзнанието му за промяна на околната среда. След като Михаил се завръща в България, се ражда идеята за създаване на дизайн на маски с филтър с активен въглен.

От началото на тази година със собствен бюджет той стартира инициативата #дишамисе в социалните мрежи, с която цели актуалният проблем със замърсяването на въздуха да не се неглижира, а да се приеме сериозно. Филтрите на маските, които той дистрибутира, са поръчани от чужбина, а Михаил само ги брандира. Те не пропускат прахови частици, по-големи от половин микрон, за разлика от обикновените медицински маски и останалите противогазни устройства с апокалиптичен вид. 

Историята на младия пловдивчанин започва, като през 2007 година завършва кинорежисура в Ню Йорк, след това започва да учи “Педагогика”. През 2011 година се връща в България и се запалва по изучаването на "Пермакултура". За нея той казва, че е начин на проектиране, което използва природните закономерности, за да изгради устойчива, здравословна и регенерираща човешка среда.  

 “Винаги съм искал да създавам съдържание, което да разкаже проблематиката на замърсяването на въздуха не само в Пловдив, а на глобално ниво. Идеята с антисмог маските беше да имам повече време, в което вниманието на гражданите да бъде приковано към тази криза и да се предприемат действия", разказа Мишо. 

Пловдивчанинът тича всеки ден по 5 км в града, за да поддържа здравия дух и формата си. Последната година обаче усеща, че дишането му става все по-трудно и това се дължи на замърсената атмосфера. 

​"Разбрах, че нещата с мръсния въздух са станали сериозни, когато през 2018 година се върнах отново в Голямата ябълка на кратко посещение при родителите ми. Кацайки в огромния мегаполис, забелязах, че няма облак от смог над града, така както над Пловдив или София. Следя и индекса за замърсители на въздуха и Пловдив е в челните позиции", добавя Косев. 

 Инициативата, която артистът усилено развива, придобива все по-голяма публичност сред младите, но Косев се надява, че скоро всички ще разберат колко наболяла е темата.

 "Понякога човечеството трябва да сгреши, за да може да поеме по правилния път. Това чувство, че ние сме отговорни за замърсяването и глобалното затопляне, трябва да ни мотивира да опитваме да подобряваме средата около нас", заключи Косев.  

Роден да бъде в киното

Режисурата е първата му страст, за която Михаил е категоричен, че от осемгодишен усеща в себе си дарбата да заснема, монтира и създава видео монтажи.  

"Аз знам, че съм роден да бъда режисьор. Това е чувството, което художникът има в себе си, той носи тази дарба от дете. Обичам да снимам. Заснех интересна документална лента за раждането в домашни условия и тези в болницата", разказва Михаил. 

Този негов филмов проект е бил представен на балкански филмови фестивали в Македония, Сърбия и Гърция. У нас също бил приет добре от публиката.

Като актьор Мишо е участвал в три епизода на първия сезон на българския сериал “Пътят на честта”, където играе в поддържаща роля. 

Пловдивчанинът сам режисира и продуцира повечето от проектите си, а съвсем скоро ще завърши и започнатия филм за замърсяването на въздуха "Диша ми се", където ще засегне едни от най-големите страхове на човечеството.  

 

 
снимка на автора

Кристина Гайдаджийска

Редактор-репортер - екип "Шоу"

Редактор   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?