2374

Аксиния Михайлова взе "Орфеев венец" за поезия СНИМКИ

Над 1500 пловдивчани и гости на „Пловдив чете“ се събраха на Античния театър за да поздравят новите носители на литературния приз „Орфеев венец“, който се дава за поезия и „Златна четка“, за илюстрации на книга.

Мнозина очакваха и с нетърпение и концерта „Приказката“ на група P.I.F., със специалното участие на актьора Владимир Михайлов, вокала Ерсин Мустафов и музикантите Иван Велков, Мартин Профиров, Христо Михалков.

Пластиката с формата на златен венец, дело на Жорж Трак, и 5000 лева получи поетесата и преводачката Аксиния Михайлова. 

Досега тя е номинирана два пъти за наградата „Иван Николов“. Носител е на първата награда и притежател на статуетката „Виолина“ в конкурса за любовна поезия „Магията Любов“ в Казанлък през 2011. 

С книгата си „Разкопчаване на тялото“ Аксиния Михайлова печели националния конкурс за поезия „Христо Фотев“ през 2012 година. Тя е четвъртият носител на националната награда „Милош Зяпков“. Когато сложи на главата си венеца на Орфей тя бе много развълнувана. 

„Аз не съм сама на тази сцена – с мен са всички носители на наградата и те са като колоните и мраморните постаменти тук. Всички те формират амфитеатъра на българската поезия и аз съм само малък камък в него“, каза поетесата.

Поетесата Екатерина Йосифова е другата жена, която е носител на „Орфеев венец“. Тя взе приза през 2017 година.

Наградата „Златна четка“ взе илюстраторката Милена Вълнарова. Тя е автор на много оригинално оформление на книги.

Преди връчването на наградите създателката на фестивала Божана Апостолова припомни: „Организирах за първи път „Пловдив чете“ с мисията, че бездуховните общества не са общества. Бездуховният Пловдив е невъзможен“. 

На връчването на наградите бе зам.-министърът на културата Юрий Вълковски и кметът Здравко Димитров.

„Не може да не се гордеем, че имаме „Пловдив чете“ и че станахме столица на книгата – освен че станахме европейска столица на културата! Освен, че сме и най-добрата туристическа дестинация в Европа, имаме и празник на книгата. Пожелавам този огън никога да не угасва! Всички сме съпричастни – без вас този празник нямаше да бъде осъществен. Община Пловдив винаги е заставала зад празници като „Пловдив чете“. Пожелавам успех на всички – на читателите и на издателите!“, каза кметът.

Снимки от Валентина Биларева

 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?