Следвайте ни

Акордеонистът, който обува коне и магарета

Музикантът от Белозем Венанко Георгиев e с няколко професии и изчезващ занаят

viber icon

Николай ЧАПАНСКИ, автор и водещ фолклорни предавания по Радио Пловдив, [email protected]

67-годишният Венанко Георгиев е най-известният акордеонист и налбантин в село Белозем. На акордеон свири от първи клас, а занаята да подковава коне и магарета наследява от баща си Петър. Благодарение на него завършва и музикалната школа към читалището преди повече от 50 години и посещава дома на известния акордеонист Борис Христев от Първенец, който е един от учителите му в музикантския занаят. Завършва професионалната гимназия по дървообработване в Пловдив, но младостта му е минала по сцените и читалищата в региона.

Човек с няколко занаята е Венанко - дърводелец, заварчик, сарач и подковач на коне, признат майстор на домашно вино, но най-голямата му любов са народната музика и акордеонът. Бил е корепетитор на някогашния голям танцов състав в село Белозем и точно там, на сцената, пламва любовната искра с една от добрите танцьорки Пенка Чавдарова и заедно свиват семейно гнездо. Вдигнали сватба за чудо и приказ, на която бил поканен Садовски младежки оркестър на кларинетиста Осман с участието на Петко Бонев и Борис Христев.

Свирил е с известния белоземски цигулар Иван Михов и създадения от него смесен оркестър към читалището. Дори си спомня, че през 70-те години изградили богат репертор и подготвили специална едночасова програма за снимки по националната телевизия. Почти денонощно репетирали, за да е всичко перфектно, но когато дошла на прослушване редакторката от БНТ Румяна Цинцарска, им съобщила, че в този вариант не може да покаже оркестъра по телевизията, защото имало битови и модерни инструменти. Тогава цензурата била голяма и смесеният оркестър не бил заснет въпреки настояването на Иван Михов. По това време той бил секретар на читалището и в него кипяла художествена самодейност с големи певчески и танцови формации.

Сред кумирите в народната музика за Венанко Георгиев са най-известните акордеонисти от по-старото поколение - Борис Карлов, Иван Шибилев, Ибро Лолов, Петко Дачев. Обича да слуша и подражава на музикантите с богат репертоар като Атанас Стоев, Иван Милев, Борис Христев, виртуозния Петър Ралчев. Почти от всички има автографи и снимки в занаятчийската си работилница.

Къщата му е точно до голямата църква Свети Франциск в Белозем и по време на младежкия християнски фестивал се пълни с чужденци от няколко страни. Веднъж се е случило в станока пред тях да подковава кон и всички се събрали да го снимат как работи. Италиански телевизии дори направили интервю с него като изчезващ занаятчия.

Всички коняри в района на Оризово, Братя Даскалови, Гранит и Чирпан идват само при него да „обува“ животните им, защото си разбира от работата и има точно око в подковаването.

Благодарение на акордеона е имал и няколко международни изяви с групи от Раковски във Франция, Италия, Турция, Хърватска и Сърбия. Вече 12 години съпровожда певческата група „Средногорка“ в град Брезово, а миналата година са участвали на голям фестивал на Охридското езеро в Македония. Съосновател е на певческа група „Иван Михов“ в Белозем и дори мелодията на една от песните е негово дело.

Венанко твърди, че музиката го окриля и засвири ли с акордеона, забравя всички мъки и болежки. Има богата колекция от стари сватбарски записи от 1950 г., които често прослушва с приятели.

Името му идва от италиански свещеник - Венанцис, който преди много години е служил в католическата църква, и имало традиция жените да кръщават децата си на свещеници. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?