Следвайте ни

Младши финансист основа най-младия оркестър

Акордеонистът Христо Кименов ръководи „Родопско настроение“

viber icon

Николай Чапански автор и водещ фолклорни предавания по Радио Пловдив, [email protected]

Подготвят нов албум, тъй като читателите им се удвояват всяка година. В следващите музикални проекти ще се включи и солистката Биляна Арсова.

Дебютния си албум записва най-младият народен оркестър в Смолянско  - „Родопско настроение“. Той изпраща богата на изяви година. Ръководител на формацията е 26-годишният акордеонист Христо Кименов, който е младши финансов контрольор в Община Смолян. Христо завършва магистърска степен по „Счетоводство и анализ“ в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски", ала преди това свири 12 години в музикална школа, и то класическа музика.

Твърди, че фолклорната музика се предава по наследство в семейството, защото дядо му дълги години е бил акордеонист и е изсвирил стотици сватби и събори в Родопите. Сега Христо продължава традицията, като създава младежки оркестър през 2011 г. и го кръщава „Мечо ухо“, на името на механата, в която са свирили тогава.

Началото поставят с двамата братя - гайдари Йордан и Райчо Палагачеви, а по-късно към тях се присъединяват саксофонистът Бойко Челебиев и Красимир Узунов с клавир. Канят ги на много мухабети и музикантската работа им се услажда. Първата сватба, която са изсвирили през пролетта на 2012 г., е с певицата Светла Дукатева, която миналата година спечели и приза на „Пирин фолк“.

Развих слуха си за народната музика с много слушане на класиците в този жанр като „Канарите“, Виевската група, оркестрите „Марица“, „Орфей“ и големи акордеонисти Иван Милев, Петър Ралчев и други, казва Христо Кименов.

Тава лято те са били на най-хубавите празници и родови срещи в Петково, Чокманово, Мугла и с всяка изминала година почитателите им се удвояват. Затова са решили да работят и по издаването на първи самостоятелен албум.

Солистът Димитър Арнаудов е от Чешнегирово и еднакво добре изпълнява както тракийските, така и родопските песни.

От няколко години Митко е част от оркестър „Родопско настроение“, в който са събрани млади и талантливи музиканти.

В следващите музикални проекти ще се включи и солистката на оркестъра Биляна Арсова, която е от Кърджали. А гайдарят Йордан Топалов с корени от село Дряново, община Лъки, ще покаже своите певчески качества. Данчо живее и твори в квартал Коматево и е студент в Пловдивския университет.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?