4232

Ако сте в Пловдив, заповядайте на юбилейната изложба на Иван Краевски

Живописецът Иван Краевски ще представи голяма ретроспективна юбилейна изложба в зала "2019" в Градската галерия

Официалното откриване е от 18 часа тази вечер, а поводът - 80-годишнината му. Наред с негови нови произведения публиката ще види и знакови картини, очертали над половинвековния му творчески път, през който художникът остава предан на живописта, независимо от техниката, която избира.

Иван Краевски е емблематично име в пловдивската живопис и особено в жанра на пейзажа. Той е роден през 1943 г. в Зелениково, Пловдивско. През 1971 г. завършва Висшия институт за изобразително изкуство „Николай Павлович“ в София (НХА), специалност "Живопис". В същата година става член на Групата на пловдивските художници, а впоследствие - на Дружеството на пловдивските художници. Бил е преподавател по живопис, композиция и рисуване в СХУ „Цанко Лавренов“, Пловдив. Участва в окръжни и национални изложби, както и в експозиции зад граница: Англия (Лондон), Франция (Париж), Германия (Мюнхен, Магдебург), Полша (Занемеш, Познан). Има шестнадесет самостоятелни изложби. Негови творби са притежание на държавните галерии в Пловдив, Карлово, Стара Загора, Балчик, както и на частни колекционери в България, Англия, Франция, Германия, Испания, Гърция, Канада, Полша, Русия, Япония и др. Номиниран за Награда „Пловдив“. Лауреат е на наградата за живопис на Окръжна изложба в Пловдив.

Иван Краевски вярва в предопределението на твореца: „Ако имам някакво послание, то е: във времето, когато духовното е изтласкано в ъгъла на живота, трябва да търсим спасение в красотата, да я създаваме и да й се наслаждаваме. Който носи изкуството в душата си, може и пукната пара да няма, но ще излее това, което му идва отвътре. И нищо не може да го спре“.

През дългия си творчески път художникът неведнъж е бил високо оценяван от познавачи и критици. 

 

Още интересни събития ще намерите в Справочника на Марица - най-добрия гид за Пловдив.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?