3906

Ако сте в Пловдив, вижте театър и съвременен танц от 5 държави

17-ият Международен фестивал за театър и съвременен танц "Черната кутия" идва в Пловдив с богата културна програма. Събитието стартира днес и ще продължи до 15 юни, като включва международни и български спектакли и събития в областта на театъра и съвременния танц от Италия, Великобритания, Румъния, България и Унгария.

Първото събитие е от 19 часа днес в Драматичния театър с представление от Ференц Фехер. Той е ярка фигура в света на унгарския танцов театър, творбите му са представяни по целия свят. Стилът  му е уникална и експресивна комбинация от freestyle dance, физически театър и анималистични движения. След него, от 20.30 часа, предстои спектакъл на M STUDIO. То е създадено през 2005 г. в Румъния като платформа за развитие на нови форми на изразяване и възможности в изкуството на движението. Стилът на компанията е сливане на съвременен танц, движение и физически театър. Te често работят с гост- хореографи и спектаклите им са високо оценени сред международните танцови и театрални фестивали, компанията е представяла работата си в Унгария, Хърватия, Германия, Сърбия, Словакия, Полша, Иран, Доминиканската република и други. 

На 5 юни програмата продължава в Кукления театър. От 19 часа там впечатляващите британски танцьори и хореографи Travis Clausen- Knight и James Pett ще представят дуета си IMAGO. На 6 юни пък предстои творческа среща с гениалния Камен Донев в галерия Arsenal of Art. Той е един от най-обичаните и популярни български актьори и драматурзи. Носител е на множество национални и международни награди. 

Програмата на фестивала "Черната кутия" ще завърши на 15 юни в Драматичния театър с представлението "Ехото на молеца" на компания "Cantiere Artaud". Тя е основана през 2016 г. в Италия от Сара Бончи и Чиро Галорано. От 2020 г. се утвърждава в региона на Тоскана като нова компания за създаване на драма и проза. В „Ехото на молеца“ чакащи фигури, вдъхновени от живота и творчеството на Вирджиния Улф, се материализират на сцената. 

Още за събитията в Пловдив и региона може да откриете в най-добрия културен гид -   https://spravochnik.marica.bg/

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

За кого ще гласувате на кметските избори в Пловдив?