49

Ако сте в Пловдив, вижте скафандъра на втория български космонавт

На 1 ноември - Деня на народните будители, Регионалният исторически музей ще работи със своите 4 експозиции. Специалната инициатива ще бъде изложбата "Отвъд притеглянето на Земята", която е съвместна инициатива на Регионалния исторически музей - Пловдив и Историческия музей - Омуртаг и ще бъде открита в зала "Съединение" от 18 часа.

Изложбата ще остане подредена до 30 януари 2023 г. В нея посетителите ще могат да видят скафандъра на втория български космонавт - Александър Александров, макет на изкуствен орбитален спътник и още интересни фото- и документални материали, отразяващи любопитни моменти от космическата история на България.

На 7 юни 1988 г. от Байконур излита вторият български космонавт Александър Александров. Той прекарва 9 дни и 20 часа в Космоса, от които 7 дни са на борда на орбитална станция „Мир“.

"Союз ТМ-5" се скачва за станцията "Мир" - първата дълговременно обитаема станция и първата от „второто поколение космически станции“, изградена чрез редица свързани помежду си модули. Тя представлява един сложен, многоцелеви научноизследователски комплекс.

Александров извършва 59 успешни научни експеримента по време на полета си, включително и изпитание на български храни за космонавти. Експериментите са разработени от Института за космически изследвания при БАН.

По време на полета е осъществен телемост на космонавтите с Тодор Живков, предаван директно по Българската национална телевизия. Александър Александров успешно се завръща на Земята със „Союз ТМ-5“ на 17 юни.

Изстрелването на Александров в Космоса превръща България в третата държава в света, изпратила двама души в Космоса след СССР и САЩ.

Още интересни събития ще намерите в Справочника на Марица - най-добрия гид за Пловдив.

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?