1939

Ако сте в Пловдив, вижте съвременното изкуство в дигитална видео банка

Съвременното изкуство в Пловдив влезе в дигитална видео банка

Архивни материали за развитието на съвременното изкуство в Пловдив за последните 25 години са събрани в  дигитална видео банка - АТА.

Проектът  в развитие е дело на Сдружение „Изкуството днес“ и ще бъде представен днес от 11 часа в малката конферентна зала в Дома  на културата „Борис Христов“. Инициативата стартира през 2021 г. с подкрепата на Национален Фонд „Култура“.

Емил Миразчиев от Сдружение „Изкуството днес“ ще представи визуално и концептуално „Банката“, която съдържа архивен видео материал от дейността на сдружението и развитието на Център за съвременно изкуство в Пловдив - Баня „Старинна“ от 1995 до 2020 г.  

„Това е много важна стъпка в посока достъпност и популяризиране на съвременното ни изкуство и е база, която ще залегне и в информационната банка на бъдещ музей за съвременното изкуство в Пловдив“, коментира Миразчиев.

Сдружение „Изкуство днес“ стартира своята дейност с първото издание на седмица на модерното изкуство през 1995 г. с подкрепата на Община Пловдив. Благодарение на партньорството на двете институции, Баня „Старинна“ се наложи в национален и международен контекст като престижно място за показване на висококачествено съвременно изкуство.

Дейността бе подкрепена през годините и от множество посолства и международни културни институции, като Швейцарска културна програма Про хелвеция, Култур Контакт ​- Австрия, Британски съвет,  Даниел Ланглоа ​- Канада,  EU-Japan Fest Japan Committee,  Алианс Франсез, Федерално канцлерство на Австрия  ​-  отдел Изкуство и култура, ИФА Институт за външни отношения ​-Германия. От 2010 г.  сдружението е член на международната мрежа от немски културни общества в чужбина на Гьоте институт.

Намерете още събития, интересни места и любими кътчета, които може да посетите в Пловдив, в новия Справочник на "Марица".

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?