46
Следвайте ни

Ако сте в Пловдив, вижте "Полифонично" в памет на Кольо Карамфилов

viber icon

Изложба "Полифонично" в памет на Кольо Карамфилов връща в света на художника, когото Пловдив загуби преди години. Експозицията може да се види в галерия U P.A.R.K. на ул. "Отец Паисий" 24.

„Не искам да имам почерк, стил, вълнува ме само едно нещо: да имам история, която да разкажа за малко. До следващата история, която пак ще разкажа за малко, защото аз самият постоянно се уча“, казваше приживе художникът. И постоянно експериментираше - и в графиката, и в живописта, и в модерното изкуство.

Изложбата в негова памет представя основно графики, вдъхновени от Шекспир, Омар Хаям и Елин Рахнев. Но предизвиква усмивка и с черно-бели фотоси с различни превъплъщения на автора.

Предвижда се и създаването на сайт, където ще бъдат качени творбите на знаковия пловдивски художник, казва синът му Росен Карамфилов. И добавя: „Той се беше уморил от света и нещата, които му пречеха да е такъв, какъвто е. А такъв огромен дух да ти каже, че се е изхабил, е много сериозно нещо“. Той самият обаче предпочита да пази спомена за полетите си, а на публиката да показва онова, което е било сътворено по време на тях.

„Той носеше и радостта, и тъгата на тоя живот. Имаше една мечта, която не се осъществи, и наистина си тръгна тъжен и разочарован от всичко това“, спомня си друг пловдивски живописец - Румен Жеков.

 

Намерете още събития, интересни места и любими кътчета, които може да посетите в Пловдив, в новия Справочник на "Марица".

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?