1939

Ако сте в Пловдив, вижте магията на фестивала за суинг танци

След двегодишна пауза, причинена от пандемичната обстановка, почитателите на суинг танците и джаз културата отново ще имат възможността да се разкършат по време на четвъртото издание на "Love swing dance festival". Купонът стартира днес и ще продължи до 25 септември включително, като ще премине под мотото #Together Again. 

С предходните си издания от 2017 до 2019 г. събитието успя да обедини местната публика и почитателите на джаз и суинг културата и да направи града разпознаваема международна дестинация за суинг музиканти, танцьори и фенове и дори стана емблема на града с клипа "I Charleston Plovdiv". Пловдивчани и гости на града ще останат впечатлени от подготвената програма. В предстоящите четири дни в града под тепетата пристигат едни от най-популярните инструктори и изпълнители по суинг танци в Европа и света, както и вече утвърдени български танцьори и хореографи.

Над 500 представители на местната и европейската публика ще вземат участие в Суинг флашмоб в отворена градска среда, уъркшопи по Линди хоп танци за напреднали и начинаещи, “Jam session” на открито и културна обиколка с жива музика, която ще премине по маршрут Дома на културата - Главната - "Капана". Освен всичко това ще има отворени уроци по танци за ученици от пловдивски гимназии, международни състезания по танци, тематични партита с концерти на живо, сценично представяне на танцови изпълнения, импровизации и хореографии от чуждестранни и местни инструктори, както и от ученици от школата. Предвидени са също винтидж базар и фотокът. Всяка една активност ще се излъчва онлайн. 

Корените на суинг музиката и линди хопа, както и джазът, са в афроамериканските общности в САЩ. В периода на бурно икономическо развитие след Първата световна война джаз музиката и бурните социални танци стават много популярни. Най-известен сред тях е линди хопът. Той започва пътя си от самоуки изпълнители от Харлем, като Франки Манинг и "Шорти" Джордж Сноудън. Понятието "линди хоп" се приписва на "Шорти" Джордж. Запитан от репортер как прави тази магия с краката, той сравнява въздушните акробатики с първия презокеански "скок" (от английски - hop) на пилота Чарлз Линдберг. Фестивалът се осъществява от "Линди Хоп България" и е част от програма НАСЛЕДСТВО на Пловдив - Европейска столица на културата.

 

Още интересни събития ще намерите в Справочника на Марица - най-добрия гид за Пловдив.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

За кого ще гласувате на 2 октомври?