46

Ако сте в Пловдив, вижте как спектакълът "Коприна" разкрива истинската цена на любовта

Почитателите на театралното изкуство ще могат да се насладят на спектакъла "Коприна" по световноизвестния роман на Алесандро Барико. Постановката е от 19 часа днес в Голямата зала на Драматичния театър в Пловдив.

В "Коприна" търсещият човек достига до красотата през единствения познат път - саможертвата в любовта. Главният герой на разказа излиза от малкото пространство на търговията, прекосява целия свят, за да остане безмълвен пред красотата - единственото средство на цивилизациите, с което е възможно да прекосят времето. В империята на красотата човекът открива истинските размери на собствения си дух, осъзнава цената на обичта и смирението. Великата красота на любовта като крайна точка и цел на човешкото пътуване през живота е темата на този спектакъл. "Коприна" е метафора на човешкото безпокойство.

Платоничната любовна история между френския търговец на копринени буби Ерве и безименно момиче, живеещо в японско владение, разгръща метафората на пътя като свързваща между различните цивилизации, поставя въпроса доколко те изобщо могат да бъдат съвместими, разкрива коренно противоположните разбирания за основни човешки категории като успех, печалба, цел на съществуването, обществена субординация, модерност и традиционност. Но над всички исторически събития, маркирани в спектакъла - бунтове в Япония, съд над литературното произведение на Бодлер "Цветя на злото", акостирането на американските кораби, нарушили вековната изолация на Япония, превръщането на френското селячество в промишлен буржоазен слой - властва неизменно нещо, което покорява и източната, и западната цивилизация: необяснимата красота.

Драматизацията е на Александър Секулов, а режисьор е Диана Добрева. В ролите влизат Ивана Папазова, Маргита Гошева, Елена Кабасакалова, Патриция Пъндева, Мария Сотирова, Ирина Митева, Климентина Фърцова, Боряна Братоева, Боряна Маноилова, Радина Думанян, Симеон Алексиев, Троян Гогов и други.

Още за събитията в Пловдив днес четете в най-добрия културен гид "Марица" Справочник.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?