46

Ако сте в Пловдив, вижте как Мария Игнатова разсмива като даскалица

Иво Сиромахов представя „Българската литература накратко“ в Дома на културата

Смях през сълзи очаква пловдивчани в новата комедия на Иво Сиромахов "Българската литература накратко". Спектакълът е премиерен за Пловдив, а зрителите ще имат възможността да му се насладят в 19 часа в неделя в Дома на културата "Борис Христов". Действието на пиесата се развива в класната стая на едно училище. Трима учители, в чиито роли влизат Мария Игнатова, Ненчо Илчев и Антоан Петров, са изправени пред предизвикателството да преподадат цялата българска литература атрактивно и модерно, така че да бъде разбрана от съвременните ученици. Преподавателите всеотдайно разиграват конфликтите между Иван Вазов и Пенчо Славейков, Йовков и Елин Пелин, любовния триъгълник между Яворов, Лора и Мина и правят инсценировки на моменти от „Под игото“, „На браздата“, „По жицата“. През смях и горчива ирония „Българската литература накратко“ разказва за абсурдната ситуация в българското образование и нелепостите, с които се сблъскват ученици и учители. 

Телевизионната звезда Мария Игнатова реализира своя дебют на театрална сцена в комедията на Сиромахов. Това обаче не означава, че бившата половинка на Рачков ще има сценична треска. Напротив. Игнатова няма търпение да излиза на сцената, за да разсмива всички в пълните до пръсване зали. Режисьор на спектакъла е Златомир Молдовански, познат на публиката с „Игра за двама“ и „Любовни истории“, а сценографията и костюмите са дело на Ивелина Минева.

Иво Сиромахов, който дълги години бе основният сценарист при шоуто на Слави Трифонов, се реализира успешно в театъра от няколко години. Неговите постановки, понякога прекалено вулгарни, но представящи болезнената действителност през точния мерник на хумора, са сред любимите на зрителите. Един от примерите е представлението "Операцията" с Мариан Бачев и Орлин Горанов в главните роли.

Още за събитията в Пловдив днес четете в най-добрия културен гид "Марица" Справочник.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?