Следвайте ни

Ако сте в Пловдив, вижте изложбата на художника Румен Жеков

viber icon

Известният български художник Румен Жеков открива своя голяма ретроспективна изложба „Избрани произведения“ на 8 октомври от 18.00 ч. в Изложбена зала „2019“ на ул. „Гладстон“ No32.

С представяне на творби от различни свои периоди той отбелязва и кръглата годишнина от своето рождение - 60 г. Румен Жеков работи в сферата на живописта, рисунката, фотографията, пърформанса, инсталацията, обекта. В естетически план избира минимализма и създава своя разпознаваема абстрактна образност, пестелива и из-чистена от подробности, но емоционално въздействаща.

Роден е през 1960 година в Хасково. Завършва Национална художествена академия -София, специалност „Живопис” при проф. Петър Михайлов през 1988 г. От 1989-а е член на СБХ и група РЪБ. От 1995 г. е член на група „Диско 95” и Сдружение „Изкуство днес”. Председател е на Сдружение на художниците „Филипопол”. Има 35 самостоятелни изложби и над 200 участия в групови проекти и представителни изложби в страната и чужбина. Участвал е в над 50 пленера и симпозиума у нас и в чужбина. Автор е на 7 кураторски проекта.Сред отличията му са Диплом от V Международен конкурс за млади живописци - София 1989 г.; Награда „Академик Дечко Узунов” за млад художник - 1996 г.;Първа награда на Дружество на пловдивските художници за 2006-а и 2009-а и други. От 2007 година е доцент по живопис в АМТИИ - Пловдив.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?