2374

Ако сте в Пловдив, входът е свободен за концерт или кино

Не познаваме човек, който да е отишъл в Пловдив и да не е споделил, че много му е харесало. Независимо дали предпочитате нощния живот или обикалянето по музеи, или пък просто да си пиете вино на спокойствие, в Пловдив все ще ви е хубаво.

Днес може да избирате между тези две безплатни събития:

Концерт на "Ла Туна"

Пловдив отново ще е домакин на испанските музиканти и певци от трупа "Ла Туна". На 10 юли от 20 ч. те ще завладеят с южни ритми сцената на Античния театър в Пловдив. Концертът им е с вход свободен – подарък за всички пловдивчани и гости на града.

"Ла Туна" гостуват за трети път в града на тепетата. Още при първото си гостуване през 2017-а те грабнаха сърцата на публиката със завладяваща емоция, звучаща от техните серенади. Тази година, специално за минувачите по Главната улица, те ще преминат в шествие под романтичните звуци на техните китари.

Оркестър "Ла Туна" изпълнява репертоар изцяло характерен за мадридската школа. Трупата има петвековна традиция, възникнала от университета "Алкала де Енарес" в Мадрид през 15. век. Традицията води началото си от студенти познати като сописти (от исп. Sopa, в превод супа) или студенти от скромен произход, които са използвали музиката като начин да получават купичка супа в ханове и таверни. Но благодарение на просветителската им дейност се формират и личности като Франсиско де Кеведа и Лопе де Вега.

Кино под звездите: Още по едно

Продукцията на Дания, Швеция и Нидерландия "Още по едно" гледайте на 10 юли от 21 ч. на Младежкия хълм в рамките на "Кино под звездите".

Съществува теория, според която човек винаги може да понесе още малко, както и че алкохолът отваря сетивата за външния свят, проблемите изглеждат незначителни, а творческите умения се засилват. Всички знаем, че след първата чаша вино разговорът потръгва и се отварят много възможности. Мартин е учител в гимназията. Той се чувства стар и уморен. За да повишат средния успех, учениците му и техните родители искат да го отстранят. Насърчавани от теорията, че винаги може още, Мартин и тримата му колеги се хвърлят в експеримент да поддържат непрекъснато алкохолно опиянение. Ако Чърчил е спечелил Втората световна война, обвит в алкохолни изпарения, как би се отразила огнената течност на тях и техните ученици? В началото резултатът е насърчителен. Класът на Мартин се променя, а проектът се превръща в истински научен експеримент. Бавно, но сигурно алкохолът замъглява съзнанието на четиримата приятели и тяхното обкръжение.

Режисьор: Томас Винтенберг
Сценарий: Томас Винтенберг, Тобиас Линдхолм
В ролите: Мадс Микелсен, Томас Бо Ларсен, Магнус Миланг, Ларс Ранте, Мария Бонeви

Всички прожекции от "Кино под звездите" са безплатни.

Още за събитията в Пловдив днес четете в най-добрия културен гид "Марица" Справочник!

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?