71

Ако сте в Пловдив, срещнете се с лауреата Джовани Додзини на "Пловдив чете"

Италианският писател Джовани Додзини гостува тази вечер на фестивала "Пловдив чете". Книгата му "И Бабукар водеше колоната" е отличена с Наградата за литература на Европейския съюз за 2019 г. Томчето е издадено у нас от издателство "Персей", а срещата с автора е от 17,30 ч. в Къщата на Верен Стамболян.

Бабукар, Узман, Яя и Роберт са мигранти, поискали убежище в Италия. Преминали са половината от Африка и Средиземноморието. Висят между надеждата, че искането им ще бъде прието, и страха да бъдат отхвърлени. Те се качват  на влак за Перуджа до Адриатическо море. Целта е да стигнат до плажа на Фалконара Маритима, а пътуването им е белязано от срещи, от фикс идеите на всеки един и от несигурността им с чуждия за тях италиански. Докато единият въздиша по момиче, а другият е обсебен от местна певица, атлетичните африканци привличат женските погледи и са вкарани в изкушение. Но ги сполетяват глоби, тревоги къде ще пренощуват, финал на Европейското първенство по футбол, свади, разправии с карабинери… Два дни вървят в индианска нишка по пътищата на провинциална Италия. „И Бабукар водеше колоната” е приказка без поука, която се занимава с въпроса за миграцията. Романът разказва какво се случва с хората, след като преплуват морето, говори за трудния път на интеграцията, за жаждата им да живеят нормално и всичко онова, което тази нормалност съдържа: страхове, желания, гняв, носталгия…

Джовани Додзини работи като журналист и преводач. Член е на организационния комитет на Encuentro - фестивал, който популяризира испанската литература в Умбрия. Автор е на 4 книги. Музиката е негова страст, но се определя като „неуспяла рок звезда“.

В 18 ч. пък в Културния център на Радио Пловдив - Студио 1 е премиерата на книгата "Футболът, тази болка отляво". Тя ще бъде представена от Андрей Захариев. Участват Нейко Дамянов, Михаил Георгиев, Иван Глухчев, Георги Василев.

В 19 ч. е премиерата на книгата "Гласове и страници от вчера: българската лирика 2012-2020". Томчето на Гергина Кръстева ще бъде представено от Борис Минков, излиза с щемпела на издателство "Литературна къща".

Освен програмата от литературни премиери и срещи с автори, пловдивчани могат да се докоснат до тяхното творчество на Алеята на книгата на пл. "Централен".  В 18 шатри свои издания представят 40 издателства - с отстъпка до 30%. 

 

Още за събитията в Пловдив и региона - в най-добрия културен гид Марица" Справочник.

 

 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?