Ако сте в Пловдив, рисувайте вдъхновени от платната на Ди Киро

Къщата на Верен Стамболян, известна като Къщата на художниците, отваря врати за 12 млади творци, възпитаници на Национална художествена гимназия „Цанко Лавренов” - Пловдив.

Те творят вчера и днес на пленер с мото „Рисувам с духа на Маестро Ди Киро!”. Вдъхновени са от картините на големия пловдивски художник, чиято мащабна сбирка от творби се съхранява именно в къща "Стамболян". Една от стаите там известен период е била и негово ателие.

Посетителите на Стария град ще могат да съпреживеят процеса на раждане на творба в естествената среда на културно-историческия обект.  Освен творчеството на Ди Киро от различни периоди предизвикателство за младите автори е и самата къща на югоизточния склон на Джамбаз тепе. Построена е през втората половина на XIX век и представлява  двуетажна симетрична сграда с внушителни размери. В миналото фасадите на дома са били богато изписани. Къщата има и забележителна вътрешна декорация - резбовани тавани в стаите и салона, украсени с геометрични форми и плетеници. През 70-те и 80-те години на миналия век сградата е известна като Къщата на художниците в Пловдив. Там е кипял истински културен живот - организирали са се пленери и изложби. 

От 2010 г. е постоянна експозиция на Ди Киро. Пловдив загуби през 2008 г. художника, роден в Истанбул и носител на Ордена на почетния легион на Франция. Той е от пловдивската школа и един от най-ярките представители на българското изобразително изкуство през 60-те и 70-те, чието творческо наследство има новаторски дух. Постиженията му са в сферата на изящното и декоративно-монументално изкуство: стенопис, мозайка и сграфито. В експозицията са едни от най-добрите образци по теми и етапи от неговото творчество. На двора са представени мозайки на тема „любими градове“, а в Стария Пловдив могат да се видят няколко стенописа и сграфито, които са част от културния пейзаж на града.  

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?