Следвайте ни

Ако сте в Пловдив, рисувайте вдъхновени от платната на Ди Киро

viber icon

Къщата на Верен Стамболян, известна като Къщата на художниците, отваря врати за 12 млади творци, възпитаници на Национална художествена гимназия „Цанко Лавренов” - Пловдив.

Те творят вчера и днес на пленер с мото „Рисувам с духа на Маестро Ди Киро!”. Вдъхновени са от картините на големия пловдивски художник, чиято мащабна сбирка от творби се съхранява именно в къща "Стамболян". Една от стаите там известен период е била и негово ателие.

Посетителите на Стария град ще могат да съпреживеят процеса на раждане на творба в естествената среда на културно-историческия обект.  Освен творчеството на Ди Киро от различни периоди предизвикателство за младите автори е и самата къща на югоизточния склон на Джамбаз тепе. Построена е през втората половина на XIX век и представлява  двуетажна симетрична сграда с внушителни размери. В миналото фасадите на дома са били богато изписани. Къщата има и забележителна вътрешна декорация - резбовани тавани в стаите и салона, украсени с геометрични форми и плетеници. През 70-те и 80-те години на миналия век сградата е известна като Къщата на художниците в Пловдив. Там е кипял истински културен живот - организирали са се пленери и изложби. 

От 2010 г. е постоянна експозиция на Ди Киро. Пловдив загуби през 2008 г. художника, роден в Истанбул и носител на Ордена на почетния легион на Франция. Той е от пловдивската школа и един от най-ярките представители на българското изобразително изкуство през 60-те и 70-те, чието творческо наследство има новаторски дух. Постиженията му са в сферата на изящното и декоративно-монументално изкуство: стенопис, мозайка и сграфито. В експозицията са едни от най-добрите образци по теми и етапи от неговото творчество. На двора са представени мозайки на тема „любими градове“, а в Стария Пловдив могат да се видят няколко стенописа и сграфито, които са част от културния пейзаж на града.  

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?