1939
Следвайте ни

Ако сте в Пловдив, разгледайте карикатури на световни майстори

viber icon

Единадесетото издание на международното биенале „Майстори на карикатурата“ стартира в Етнографския музей в Пловдив. Официалното откриване е тази вечер от 18 часа. Темата на биеналето този път е "Музеят". Тазгодишната изложба събира 260 карикатури от общо 115 автори. Те са представители на 37 страни от Европа, Северна и Южна Америка, Азия и Африка. Според регламента журито номинира 20 творци, петима от тях удостоява със званието „Майстор на карикатурата“, а останалите отличава с диплом за участие. 

За посетителите на изложбата с карикатури ще е повече от любопитно да видят как храмът на музите - музеят може да бъде „охарактеризиран“ с молив или туш, както и да разберат, че зададената тема наистина премахва бариерите между хората, скъсява разстоянията и разчупва стереотипите по необикновен начин.

"В различните епохи музеите са пазители на знания и традиции, на материални и нематериални съкровища и са предпочитана дестинация за културен туризъм. Радваме се, че всички участници са „влезли“ в музея, за да ни го покажат и „отвътре“. Те ни връщат назад във времето, разкриват ни визията на публиката за тази институция, и всичко това представено на един универсален език, разбираем за всички ценители на изкуствата и културата. Темата е особено актуална и за нас, тъй като можем да сверим „къде сме и как искаме да бъдем видени“, а едва ли има по-подходящи събеседници от майсторите на критичното перо", гласи анонсът на Етнографския музей за събитието. 

Карикатурите могат да бъдат разгледани в рамките на целия месец октомври в сградата на културната институция в Стария град.

Още актуални пловдивски събития четете в новия Справочник на "Марица"

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?