Следвайте ни

Ако сте в Пловдив: Явор Бахаров с отбор „Майстори“ в Драмата

viber icon

От 19 часа тази вечер на Голямата сцена на Драматичния театър пловдивчани имат възможността да присъстват на премиерата на "Майстори" по класическата творба на Рачо Стоянов.  

Представлението ще постави ударно театрално начало на 2021 година и ще даде дълго чаканото хапче култура на публиката.

Пиесата “Майстори“ е сред образците на българската драматургия. Превръща историята за двамата дърворезбари Найден и Живко и тяхното съперничество за сърцето на Милкана в драма с антични размери. Красотата като вдъхновение и красотата като жертва е възелът на конфликта в тази класическа творба на Рачо Стоянов. Зрителят ще се изправи пред вечния български въпрос - непременно кръвта ли е спойката на българския градеж; задължително ли е иконостасът на мъжа и твореца да е вдигнат върху женските сълзи и болка?

Режисьор и сценограф на постановката в Драмата е Асен Шопов, а костюмите са дело на Цвета Маринова. Ролите са поверени на пловдивските звезди Симеон Алексиев, Русалина Чапликова, Мария Сотирова, Мария Генчева, Добрин Досев, Марин Младенов, Петър Тосков, Стефан Попов, Николай Станчев и други. Ще участва също Явор Бахаров.

Най-играната и популярна българска драма впечатлява с интересна творческа история. Написана е през далечната 1921-ва, състои се от четири действия. По препоръка на приятели Рачо Стоянов я преработва и с нейния нов вариант, вече от пет действия, участва в конкурса на Министерството на просвещението за поощряване на родната литература и изкуство. Пиесата обаче не е забелязана и оценена по достойнство и така потъва в архивите. Пет години по-късно е открита почти случайно и след преработка е поставена на сцената на Народния театър от главния режисьор на театъра тогава Николай О. Масалитинов.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Знаете ли коя е ОСНОВНАТА причина за заболяванията, свързани с тютюнопушенето?