Следвайте ни

Ако сте в Пловдив, посетете Историческия музей и вземете награда

viber icon

Навръх 3 март в район „Тракия” ще се проведе концерт на откритата сцена в парк „2019” на бул. „Освобождение”. Първи в 17 ч. ще излязат талантливите изпълнителки от девическата певческа формация „Евмолпея”. Веднага след тях започва патриотичната инициатива „Пробуждане с хоро”, която събира българите по света и в която хиляди нашенци ще играят хоро едновременно, за да скрепят българския си корен. Вече има над 400 души, които са се записали за хорото.

"Ще играем на разстояние един от друг, което ще подсигурим, като раздадем трикольори на всички танцьори. Но обединени в сърцата си”, заяви кметът на ЖР „Тракия” Костадин Димитров. 

Водещ на събитието ще бъде актьорът от Драматичен театър Пловдив Петър Тосков.

Историческият музей посреща с награди гостите си

Регионалният исторически музей в Пловдив ще работи с две от своите експозиции в деня на националния празник 3 март. Това ще са „Съединение на България от 1885 г.” на пл. „Съединение” и „Българско Възраждане” на ул. „Цанко Лавренов” 1.  

И днес децата до 7 години влизат безплатно, като има и отстъпки за семейните билети.  

Всяко семейство ще получи изданието „История на Община Пловдив (1878-1989)” или „Справочник на улиците и площадите в Пловдив” - по избор, а всяко дете ще получи книжка за оцветяване „Българско опълчение” и фотоалбум хармоника „Първо българско изложение”. 

Семействата с деца ще получат и работна тетрадка, специално разработена за самостоятелно разглеждане на конкретния обект. В експозиция „Българско Възраждане” децата имат възможност да поискат и комплект карти с изображения на експонати, които трябва да бъдат намерени сред останалите културни ценности.

Православен календар

Почитаме тримата мъченици от Амасия

Православната църква почита днес трима мъченици, които били сподвижници на св. Теодор Тирон в град Амасия. Скоро след неговата смърт бил назначен нов управител на града, който със същата строгост започнал да преследва християните. Така решил да накара тримата християни, които били заловени заедно с Теодор, публично да се откажат от вярата си. Евтропий, Клеоник и Василиск обаче отказали и били предадени на жестоки мъчения.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?