Следвайте ни

Ако сте в Пловдив: Откриват с церемония "Пламъкът на Шнитер"

viber icon

Възпоминателната скулптура на Йосиф Шнитер ще бъде официално открита днес на Централния гробищен парк в Пловдив, близо до Обелиска на поборниците. Всеки, който иска да почете паметта на първия главен архитект на Пловдив и да поздрави за инициативата автора на скулптурата Цвятко Сиромашки, организаторите на това добро дело и дарителите, може да посети церемонията в 11 часа.  

Паметният знак   на Йосиф Шнитер е поставен  до гроба му на Централни гробища. Цвятко Сиромашки я е нарекъл „Пламъкът на Шнитер“.

Скулптурата e изработена по инициатива на дарители от група „Позитивните“ и с подкрепата на район „Централен“.

Представлява образа на Йосиф Шнитер, изваян от бронз, с три свещника, които символизират трите храма, чийто създател е той - пловдивските „Св. Георги“ и „Св. св. Кирил и Методий“ и „Св. Неделя“ в Батак. Ликът на автора на първия градоустройствен план на Пловдив е изваян върху гранитна плоча, на която е гравиран запазеният знак на Йосиф Вацлав Шнитер.

Архитектът е роден през 1852 г. Той е една от значимите фигури в историята на Пловдив, приел интересите на града за лична кауза. След като завършва Политехническия университет във Виена, отива в Русия и участва в Руско-турската война. При битката за Плевен е ранен и е награден със сабя от генерал Тотлебен за проявения героизъм на фронта.

През 1914 г. аварира главният водопровод на Пловдив и заплашва да наводни града. Йосиф Шнитер лично ръководи реконструкцията и прекарва в ледените води три денонощия. В резултат на това той се разболява от тежка пневмония и си отива от този свят едва на 62 години. За 36-те си години, през които е главен архитект на Пловдив, оставя огромно архитектурно наследство. Неговият паметник на Гроздовия пазар също е направен от скулптора Цвятко Сиромашки.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай