3906

Ако сте в Пловдив, отидете на театър в парка на фестивала "Синьо лято"

Фестивалът "Синьо лято" представя днес от 11.00 ч. театър сред природата – постановката на Държавен куклен театър Пловдив „Косе Босе“. В  програмата е включен още  спектакълът в „В света на Чарли“ на децата от ателието по актьорско майсторство на Академия „Г-жа Опера“ - от 14 ч.

В танцовия спектакъл „Танци на народите“ (в ранния неделен следобед), на детската сцена в Plovdiv Stage Park ще участват най-малките танцьори от фолклорен танцов ансамбъл „Дилянка“, както и децата от „Астхигнер“  от арменската общност. „Звездичките“ са подготвили пет характерни танца. Специално за фестивала пристигат и децата от родопското село Фотиново, които ще представят турски фолклорни танци и културни традиции. Гости на „Синьо лято“ са и вокална група „Зартонк“ към Общоарменския благотворителен съюз „Парекордзаган“, както и малките таланти от ансамбъл „Чуден свят“  и танцово студио Funk drive на украинската общност. Танцовият спектакъл ще завърши с концерт на ТС „Милениум“. Както всяка година ще има и томбола с награди, осигурени  от  партньорите на проекта – пловдивската компания Chipolino.

Майсторките на едно от най-сложните и красиви изкуства в България - калоферската дантела,  са сред гостите на етно панаира в Пловдив тази година, който посреща всички посетители в Plovdiv Stage Park, където този уикенд се провежда и Фестивалът за децата и семейството „Синьо лято“ 2023 . Специален щанд има майсторът на български шевици Светлана Антонова, която представя ръчно изработени бижута, сувенири и изделия, украсени с традиционна везба.

На обособената търговска уличка в най-новото пространство за фестивали и събития, освен щандовете с вкусни ястия от кухнята на различните народности, посетителите  могат да разгледат и купят сувенири и художествени изделия на български, арменски, руски, турски и украински художници и занаятчии. Единствени по рода си бижута от специален камък  представя майстор Февзи Акън от Турция. Материалът се нарича още „бяло злато“ и се добива в най-качествената му форма единствено в района на Ескишехир. За дамите има арт работилница по българска везба, а за децата – ателиета по традиционни украински глинени свирки, арменски занаяти, танци, кулинарна работилничка за бисквитки и пленер за най-малките.  

 

Още интересни събития ще намерите в Справочника на Марица - най-добрия гид за Пловдив.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?