Ако сте в Пловдив, отидете на "Master of Art"

31 филма за изкуство идват в Пловдив с “Master of Art” в Lucky Дом на киното. Днес от 18.30 часа може да гледаме филма за гръцкия писател Никос Казандзакис на режисьора Александрос Скурас.

 


Сред личностите, до чийто житейски и творчески път можем да се докоснем, са художниците Леонардо да Винчи, Диего Веласкес, Едвард Мунк, Анри дьо Тулуз-Лотрек, Салвадор Дали, както и още двама изключителни представители на изящните изкуства - Марсел Дюшан и Фернандо Ботеро.

 


Както винаги, сред най-интересните филми са тези от категория Архитектура: за „бащата на американската архитектура“ Андреа Паладио; създателя на Операта в Сидни Йорн Утсон; тайните на строителите на Нотр-Дам; Ню Йорк и неговите мостове, както и домовете на едни от най-известните архитекти в света в италианската продукция „Къде живеят архитектите“.

 


В останалите категории предстоят и монументалният епос "4 3 2 1” Пол Остър; великолепната актриса Роми Шнайдер и режисьорът Милош Форман; бащата на боса новата Жоао Жилберто и на съвременния танц - Морис Бежар, както и за виртуозния цигулар Ара Маликян.

 


В своя специален фокус „Жените в изкуството“ фестивалът ни среща с една от музите на Пикасо и изключителен фотограф Дора Маар, както и с топмодела Бенедета Барзини, обожавана от Салвадор Дали. Филмът „Изчезването на моята майка“, режисиран от собствения <210> син Бениамино Барезе, бе представен на фестивала в Сънданс и получи номинация за най-добър документален филм на Европейските филмови награди миналата година. 
 
 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?