2374

Ако сте в Пловдив, отидете чуйте приказките за българските владетели в "Тракарт"

Един оригинален поглед към българската история, разказана за деца, но подходяща и за възрастни. История без дати и години, вдъхновена от изворите на времето. Това е книгата „Разказите на стария дъб. Приказки за българските владетели“. Мисията й е да доближи историята до нейния изначален разказ, когато се е предавала от уста на уста. А премиерата е тази вечер в 18 ч. в Културен център "Тракарт" в Археологическия подлез.

Авторката Богдана Кривошиева е завършила археология в ПУ „Паисий Хилендарски“. Научните ѝ интереси и публикации са свързани с религията и културата през Античността. "Много хора губят интерес към историята още от деца и основната причина е начинът, по който е поднесена в учебниците - казва тя. - Убедена съм, че дефицитът на знания се дължи именно на неразбирането на учебния материал. Ето защо реших да напиша историята ни на достъпен език с уговорката, че все пак не става въпрос за онези традиционни приказки, които започват с „Имало едно време...“. Преди всичко това са разкази за миналото, в които проговарят и самите извори." 

Книгата се вглежда в Първото и Второто българско царство. В нея има много любопитни подробности, които са малко познати на читателите. Освен да се опре на историческите извори, авторката посяга и към някои легенди и предания. За мен те също са важен източник, тъй като отразяват събитията такива, каквито ги е съхранила народната памет, казва тя.

В книгата дъбът пази спомена за славната българска история, а Богдана Кривошиева вярва, че словото е най-добрият начин той да се съхрани жив. "Всяка педя от земята ни е отстоявана с живота и кръвта на предците ни, а днес ние с лека ръка сме готови да я предадем. Надявам се, че това не е невъзвратим процес. Вярвам, че все още има надежда - и тя е в децата ни. Но от нас зависи какво ще посеем в главите им", споделя авторката. 

 

Още за събитията в Пловдив днес четете в най-добрия културен гид "Марица" Справочник.

 

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?