4232

Ако сте в Пловдив, не пропускайте "Великденско вино" в Драмата

Утвърдени имена в театралното изкуство гостуват в Пловдив с една пиеса, превърнала се в обичана, съкровена класика, обиколила с невероятен успех сцените на българските театри

Владимир Пенев и Павлин Петрунов ще играят за пловдивската публика и гостите на града "Великденско вино" днес от 19 часа в Камерната зала на Драмата.

В неделя на Великден 1880 година, час преди обед, поп Кръстьо идва в църквата си да отслужи литургията за Второ Възкресение. Светите дарове от Пасхалната служба предната нощ са останали непотребени - никой от Ловешкото паство не е дошъл в църквата на заподозрения в предателството на Васил Левски свещеник.

Поп Кръстьо в разрез с канона, но от пастирска грижа и с надежда за помирение с ловчанлии, е запазил комката в потира непотребена, за да може да причести някой мирянин през деня. Църквата обаче и днес остава празна. Явно никой не желае да се причестява от ръката на поп Кръстьо. Между свещеника и ловешкото паство е зейнала пропаст и изглежда, той сам ще трябва да потреби светото причастие, което, макар и със закъснение, е длъжен да направи.

Пристъпвайки към потира обаче, ​поп Кръстьо се сеща, че според устава на Вътрешната революционна организация, на която сам е бил член преди Освобождението, предателството се наказва със смърт.

Възможно ли е бившите ловешки комитаджии да стигнат дотам, че да сипят отрова в причастието, докато не е било пред очите му? Затова ли никой не идва да се причестява с тази комка? Защото е отровена? И чия ръка би дръзнала да посее смърт чрез оскверняване на свещените дарове - плътта и кръвта Христови?

Наоколо се навърта единствен Гечо Немия - лудият клисар, който ще бъде поставен на изпитание от поп Кръстьо чрез страстна обвинителна реч срещу деянията на Апостола на свободата.

Спектакълът е режисиран от Явор Гърдев.

 

Още интересни събития ще намерите в Справочника на Марица - най-добрия гид за Пловдив.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?