4232

Ако сте в Пловдив, не пропускайте тържествена церемония в Стария град

Министър Найден Тодоров връчва голямата награда за цялостен принос в книжовната култура

Служебният министър на културата Найден Тодоров ще връчи лично Голямата награда за цялостен принос в националната книжовна култура на името на “Христо Г. Данов”. Тържествената церемония по раздаването на отличията ще е на 7 юни от 17 ч. в двора на къщата музей на издателя в Стария град на ул. „Митрополит Паисий“ 2.

В категория "Автор на българска художествена литература" известният пловдивски писател и драматург Александър Секулов е номиниран за романа „Корабът на сирените“. Негови конкуренти са Божидар Манов за сборник с разкази „Хората прякори. Тъжни разкази“ и Теодора Димова за романа „Не ви познавам“.

В категория "Преводач на художествена литература" се конкурират Здравка Петрова за превода на „Нова анатомия. Събрани разкази“ от Даниил Хармс, Иглика Василева за превода на „Април в Испания“ от Джон Банвил, Любомир Илиев за превода на „Империята“ от Кристиан Крах и Стоян Гяуров за превода на „Световъртеж. Чувства“ от В. Г. Зебалд.

Едвин Сугарев с книгата „Вик в тишината Поезията на Борис Христов“, Ивайло Знеполски за книгата „Тоталитаризмът", Тони Николов за книгата „Има такава държава. Записки по българските кризи“ са номинираните в категорията" Автор в областта на хуманитаристиката". 

Приза си оспорват три издателства - "Лист, "Рива" и  Университетско издателство „Свети Климент Охридски“.

 

Още за събитията в Пловдив днес четете в най-добрия културен гид "Марица" Справочник.

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?