1939

Ако сте в Пловдив, не пропускайте спектакъла "Ана Каренина"

Спектакълът „Ана Каренина“ на водещия хореограф Лео Муич ще бъде представен в Дома на културата "Борис Христов" в Пловдив от 19 часа тази вечер. Класическият роман на Толстой оживява на закрита сцена след фурора на OPERA OPEN 2022 на Античния театър през лятото. 

Драматичният сюжет е разказан на фона на едни от най-красивите произведения на Чайковски в изпълнение на оркестъра на Опера Пловдив с диригент Диан Чобанов. Въпреки познанството си с Толстой, композиторът никога не е създал музика по негови романи. Музикалната партитура на балетния спектакъл включва части от Симфония №5 и №6 и Концерт за цигулка и оркестър, интерпретиран от виртуозната Лия Петрова. Забележително за спектакъла е участието на световния хореограф Лео Муич, който е от сръбско-хърватски произход. “Стара хърватска буржоазия“, както самият той се шегува - дядо физик и баба, която свири предкласика на чембало. Роден е в Белград, където живее и учи до войната в Югославия. Почти двуметровият артист с изключителен темперамент е поставял свои хореографии в Американския балетен театър, Парижката опера, Щатсбалет Берлин, Национален театър Токио, Националните театри в Унгария, Словения, Хърватия и Сърбия. 

Балетната версия на една от най-популярните любовни истории, писани някога, е поставена с огромен успех от Лео Муич в Хърватския национален театър в Загреб и в Македонската опера и балет в Скопие преди премиерата в Опера Пловдив. За своята творба хореографът споделя: „Спектакълът „Ана Каренина“ се превръща в нещо като попкултура, толкова е посещаван от публиката. В същото време става въпрос за творба, която идва от страна, изолирана от политическата карта на света. Аз обаче смятам, че Толстой и Чайковски са световни. За мен е немислимо да се руши световното културно наследство заради политиката. Избрал съм позицията да не бъда жертва на политиката, а да бъда над нея. И това е най-голямото послание за мир“. 

Гост-солисти на Балетната трупа на Опера Пловдив са Марта Петкова и Никола Хаджитанев, а към тях се присъединява също Гилерме Алвеш - премиер-балетист на Хърватския народен театър в Загреб. 

Още за събитията в Пловдив и региона може да откриете в най-добрия културен гид - Справочник Марица.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?