3906

Ако сте в Пловдив, не пропускайте прочутата индийка и древния танц одиси

Любителите на танцовото изкуство имат възможност тази вечер да видят в Пловдив виртуозното изпълнение на известната индийска изпълнителка Шармила Мукерджи. Концертът започва в 19 ч. в зала "2019" на Градската художествена галерия на ул. „Гладстон“ № 32. Шармила ще представи индийския  древен класически стил одиси. Спектакълът е част от програмата на Дните на индийската култура, които се провеждат в пет български града - Велико Търново, Варна, Бургас, София и Пловдив, от средата на август.

Последното представление в рамките на събитието е днес, затова почитателите да не изпускат запленяващото представление. Организатори на концерта в Пловдив са Индологическа фондация „Изток-Запад“, Градска художествена галерия-Пловдив, посолството на Индия у нас и със съдействието на Община Пловдив, съобщиха от администрацията.

Одиси е индийски танц, възникнал в храмовете на Одиша, Източна Индия. Жените танцьорки, наречени махари (означава велика жена), се молели на бог Джаганнатх чрез танц в храмовете. Той се отличава с лиричност, чувственост и акцент върху бхакти бхава (отношение на богоотдадена любов). Изпълнителите на одиси пресъздават митични истории за индуистки богове и духовни послания, като използват сложни движения на тялото, богати костюми, украшения и грим. Танцът е известен с уникалната си поза с три извивки, наречена трибханги.

 Шармила Мукерджи от ранна възраст се посвещава на своята единствена страст - танца. Тя започва да изучава одиси под ръководството на гуру Келучаран Мохапатра. Впоследствие преподава в Калкута, а през 2004 г. в Бангалор основава Центъра за танц одиси, наречен Сàнджали, на който е артистичен директор и до днес. През 2016 г. е удостоена с престижните награди "Махари" и "Калашрещха". Шармила е изнасяла представления на някои от най-престижните сцени в Индия, Фиджи, Малайзия, Австралия, Нова Зеландия, Италия, САЩ, Индонезия, Обединените арабски емирства, Тунис и Сейшелските острови.

 

Още интересни събития ще намерите в Справочника на Марица - най-добрия гид за Пловдив.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

За кого ще гласувате на кметските избори в Пловдив?