1553

Ако сте в Пловдив, не пропускайте "Музата на Моцарт - кларинетът"

Есенното издание на XIV Международен фестивал “Дни на музиката в Балабановата къща” стартира днес от 18:30 с грандиозен концерт. "Музата на Моцарт - кларинетът" ще постави началото на фестивала и ще предложи на пловдивчани и на гостите на града богата палитра от уникални концерти с участието на знаменити музиканти със световна слава.

Честта да открият фестивала се пада на ансамбъл "Барокови солисти" с ръководител и концертмайстор Зефира Вълова, а красиво соло ще изсвири италианецът Франческо Спендолини - един от малкото изпълнители на исторически кларинет в съвременния свят. Талантливите музиканти ще свирят не къде да е, а в Епископската базилика на Филипопол, което само ще допринесе за невероятната атмосфера.​ 

Ярък акцент и безспорен принос в програмата на Фестивала е първият гастрол в България на легендарния дългогодишен соло тромпетист на Берлинската филхармония Габор Таркьови.

През следващите дни фестивалът ни е подготвил поредица от оригинални концерти с участието на италианския флейтист Масимо Мерчели, вдъхновил великия композитор Енио Мориконе, гръцкото мецосопрано Александра Ахилея – Пута, изтъкнатите пианисти Людмил Ангелов, Катя Сканави, Виктория Василенко, Георги Черкин, Ивелина Кръстева, прочутите концертмайстори на европейски симфонични оркестри Мила Георгиева и Яна Дешкова, цигуларят Ержан Кулибаев – лауреат на международните конкурси “Виенявски” и “Джордже Енеску”, клавирното дуо “Атмосфери” – носител на Първа награда от международния конкурс “Сибелиус“ – Финландия, майсторите джазмени Атанас Миладинов (пиано), Цветан Недялков (китара), Димитър Шанов (контрабас), Петя Станчева (вокал), Стефан Кожухаров (перкусии).

Международният фестивал “Дни на музиката в Балабановата къща” е част от Календара на културните събития на Община Пловдив и се осъществява с подкрепата на Община Пловдив, Министерство на културата, Фондация “Музикартисимо” и др.

Билети за различните събития, част от фестивала, ще откриете в мрежата на Ивентим.бг или на място преди концертите. Пълната програма на фестивала ще откриете в сайта на Международен фестивал “Дни на музиката в Балабановата къща”.

 

Още за събитията в Пловдив днес четете в най-добрия културен гид "Марица" Справочник.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?