4020

Ако сте в Пловдив, не пропускайте изложбата "30 Букви"

Магичната калиграфската изложба „30 Букви“ гостува на Народна библиотека "Иван Вазов" в Пловдив. Официалното откриване ще бъде тази вечер в 17.30 часа. Експозицията ще може да бъде видяна в рамките на две седмици - до 9 октомври.

„30 Букви“ е общ проект между 9 български калиграфи, които творят и развиват калиграфията в страната. Автори са Атанас Димитров, Венцислав Джоков, Елизавета Дюлгерова, Жаклина Жекова, Константин Кръстев, Лора Щиркова, Милен Балбузанов, Пейо Пеев и Симеон Желев. Милен Балбузанов като участник и организатор обедини групата под името „30 Букви“. Изложбата цели да покаже съвременния прочит на всеки един от авторите към българската форма на Кирилицата. Идеята е да се представят 9 азбуки, създадени с различни калиграфски инструменти и техники. Също така към изложбата ще се включат и девет цитата, вдъхновени от различни български автори.

Освен оригинално изписани азбуки и цитати, ще бъдат достъпни и лимитирани серии на всяка от творбите. По 10 номерирани и подписани дигитални принтове от всеки артист - 10 азбуки и 10 цитата. Ще има и пет пакета, съдържащи всички азбуки на участниците, и пет пакета, съдържащи всички цитати. Всички визии ще бъдат предлагани и като пощенски картички. Освен нещата от главната изложба, за първи път ще бъдат изложени и оригинали, които не са свързани с главната изложба. Специален гост на събитието ще бъде Насимо, който ще се включи с авторска азбука.Във вечерта на откриването ще има и Live Performance както и възможност за посетителите да се включат и да опитат да напишат нещо калиграфско. „30 Букви“ е не само изложба, а новосформирана общност на българските калиграфи, която цели да обединява и да разпространява любовта към буквите и калиграфията, подчертават организаторите на събитието в Народна библиотека "Иван Вазов". 

Още за събитията в Пловдив днес четете в най-добрия културен гид "Марица" Справочник.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?

Към анкетата