3906

Ако сте в Пловдив, не пропускайте документален филм за нестинарството

За първи път пловдивчани и гости на града под тепетата ще имат възможност да гледат документалния филм "Нестинарка. Голямата среща на Марин Големинов и Цанко Лавренов". Благодарение на организаторите - фондация "Цанко Лавренов", прожекцията ще се състои днес от 19 ч. в Лъки Дом на киното. 

Филмът проследява историята на нестинарството у нас, разкрива обстоятелствата около написването на танцовата драма, както и вълненията около нейната премиера. Наследниците на Марин Големинов и Цанко Лавренов споделят неизвестни до момента факти около работата по постановката на "Нестинарка" от 1968 г., а три примабалерини, вживели се в образа на Демна през годините - Вера Кирова, Силвия Томова и Анелия Димитрова, обогатяват историята със своите разкази и изящността на танца.

След голямата среща на Цанко Лавренов и Марин Големинов завесата продължава да се вдига и нестинарското хоро не спира да увлича в ритъма си новите поколения. Както казва самият Марин Големинов, "Нестинарка" изгаря върху нестинарската жарава, за да възкръсне след това като феникс из пепелището".

Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура" по "Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации".

Входът е свободен.  

 

Още интересни събития ще намерите в справочника на "Марица" - най-добрия онлайн гид за Пловдив.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?