1939

Ако сте в Пловдив, не пропускайте да се посмеете с постановката "Свекърва"

Постановка по пословичната творба на Антон Страшимиров - "Свекърва", могат да гледат днес пловдивчани и  гости на града. Представлението е от 19 ч. в Дома на културата "Борис Христов"

Каква е ролята на жената майка, която в онова смутно време остава сама и понася тежестта да бъде отговорна за дома, поминъка, възпитанието и образованието на децата? Кои са обстоятелствата, довели до това жената да поеме и отговорностите на мъжа? До какво водят различията между поколенията, липсата на диалогичност между авторитетната българска майка и младите, които вече имат свое семейство?

Отговорите на тези въпроси са  акцент в режисьорското решение на спектакъла, представени на публиката през комедийния ракурс, с привкус на сатира. Но има ли желания, поражда се страст, а има ли страст - започва война. Това е, което наистина откриваме на сцената - тя наистина се е превърнала в бойно поле.

Текстът на Страшим​иров, написан преди повече от сто години, има своето актуално звучене и днес. Чрез хумор пиесата ни дава възможност да осъзнаем обществените отношения, собствените си национални особености, ограничения, слабости, меркантилност,  за да достигнем до своите избори и компромиси, направени от любов. 

Казват, че в произхода на думата "свекърва" в славянските езици се открива значението на "своя кръв". Други намират връзки между етимологията на думата и социалната функция на свекървата в семейството и живота - "свекървата е тази, която кара двама души да се съберат, да станат свои". Е, ето я нашата родна кръв, ето ги нашите "свои", бляскаво развенчани от големия Антон Страшимиров. А за разкош и копнеж по празник и танц, пратихме нашите герои в епохата на тангото и валса, на романтичните балади и потайните срещи, на дамите с воалетки и господата с цилиндри и бастуни в ръка.

Всички интересни събития в Пловдив може да намерите в най-добрия гид - https://spravochnik.marica.bg/

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата предпочитате за национален празник на България?