46

Ако сте в Пловдив, научете тайните на непознатия деспот Алексий Слав

Mонографията "Принцът на Филипопол: непознатият деспот Алексий Слав в светлината на нови извори и открития" ще представи тази вечер от 18:00 ч. д-р Калин Йорданов от Института за балканистика с Център по тракология - БАН. Събитието ще се проведе в Регионалния археологически музей в Пловдив на пл. „Съединение“ 1.

Изследването хвърля нова светлина върху проблемите, свързани с Княжеството, произхода, родословието, личността и гибелта на известния самостоятелен български владетел деспот Алексий Слав и осветява непознатите страни от историята на отношенията му с Константинополската латинска империя, Епирската неовизантийска държава и Търновското царство. Книгата разкрива неизвестни досега факти относно биографията, генеалогията, родословието и потомството, рицарската инициация и хералдиката на изтъкнатия български благородник от фамилията на Асеневци и васал на латинския император Анри дьо Ено. Монографията хвърля нова светлина върху генезиса, границите и гибелта на неговото обширно автономно териториално княжество, обхващащо земите на Родопите, Филипополската област и Източна Македония.

Макар и недостатъчно познат за нашата история, съвременниците на Алексий Слав имали твърде високо мнение за него. Византийският хронист Георги Акрополит отбелязва: "Планината Родопи, която се нарича и Ахридос, а също и Мелник... владеел Слав, който бил роднина на цар Асен и бил почетен с деспотство от Константинополския император Ерик (Анри), за чиято дъщеря, родена от незаконна връзка, той се бил оженил. Този Слав... като завладял силния и почти непревземаем за всич­ки противници Мелник, станал самодържец и не се покорявал на никой от околните владетели. Понякога бил съюзник на италийците, свързвай­ки се с тях по роднинство, понякога държал страната на българите поради родство, а поня­кога - на Теодор Комнин. И никога никому не бил подчинен, нито пък се свързвал истински във вярност и съгласие...“.

Още за събитията в Пловдив днес четете в най-добрия културен гид "Марица" Справочник.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?