Ако сте в Пловдив: Насладете се на „Кармина Бурана" на Бунарджика

Блестящият спектакъл "Кармина Бурана" на Държавна опера-Пловдив ще вдигне настроението на любителите на класическото музикално изкуство тази вечер. Поредното представление, известно в целия свят, се изнася на хълм Бунарджика като един от гвоздеите на фестивала Opera Open 2021 и програма „Наследство“ на „Пловдив 2019“.

Началото  на спектакъла е в 20,30 часа.

Операта е създадена от немския  композитор Карл Орф. Емил Табаков е диригентът на оркестъра,  Драгомир Йосифов - на хора, Баряна Сечанова е хореографът.

Откритата сцена е монтирана на върха на Бунарджика. Зрителите ще видят великолепното изпълнение на над 150 артисти, които ще съживят хълма с музика, танци и песни.

Сценичната  кантата, както самият Карл Орф я нарича, е в 25 части за сопран, тенор и баритон, детски хор, голям хор и оркестър.

За първи път произведението се изпълнява във Франкфурт през 1937 г., а по-късно - в Сан  Франциско и  в Лондон, след което се сдобива със славата на едно от най-популярните и предпочитани  съвременни произведения.

Заглавието на кантатата „Кармина Бурана” (Светски песни)  означава в превод от латински  "песни  на средновековния манастир Бойерн". Днес той се казва  Бенедиктбойерн и се намира в Бавария.

За текстова и драматургична основа на произведението на Карл Орф е послужил ръкописният поетически сборник от ХІІІ век „Кодекс Буранус”  с поетични творби на средновековните странстващи певци и поети - ваганти, трубадури, минезингери, пътували и изнасяли представленията си из цяла Европа. Песните са за любовта, смисъла на битието, религията и морала, често изпъстрени със страсти, бляскав хумор и безпощадна сатира.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?