1939
Следвайте ни

Ако сте в Пловдив, насладете се изложбата "Следва продължение"

viber icon

Изложба "Следва продължение" започва от тази вечер в галерия "L’UNION DE PARIS". Но без присъствено откриване и без вернисаж. Поводът е, че тази година артсалонът отбелязва 20 години от своето създаване. Експозицията с обещание за продължение показва около 40 произведения на утвърдени художници, част от колекцията на галерия L’union от живопис, графика, акварел, скулптура и рисунка.

Избраните автори са една малка част от творците, с които артсалонът е работил през годините. Сред тях са Атанас Яранов, Атанас Парушев, Вихрони Попнеделев, Генко Генков, Димитър Казаков, Димитър Буюклийски, Димитър Генчев, Димитър Шопов, Емил Стойчев, Емил Попов, Енчо Пиронков, Зиатин Нуриев, Иван Кирков, Иван Тотев, Кольо Карамфилов, Павел Койчев, Румен Жеков, Свилен Блажев, Стоян Цанев, Кристо и Жан-Клод. Имената на повечето художници се свързват с процесите на модернизиране на българската живопис от последните десетилетия на предходното столетие, които се зараждат като опозиция на властващия тогава политически режим, оказал силно влияние върху развитието на изкуството в България.

В този период на вече разпадащия се тоталитарен режим изкуството у нас се характеризира с разнообразни и разнородни проявления. Това най-видимо се наблюдава в полето на живописта, която е свързана с откриване стихията на цветовете там, където свършва сивото и започва опиянението от цветните хармонии. А художественото съзнание на творците започва да търси по-съвременни и универсални пътища за изграждане на визуалната образност. Налице е многообразието от стилови и формални посоки.

В творбите личи артистичната воля да се осмислят свет​ът и живот​ът по много по-задълбочен и културен начин. Заповядайте в изложбеното ни пространство, за да почувствате атмосферата, наситена с отношение - колекционерска страст, внимание и любов; сложни исторически и културни връзки, казват домакините. Експозицията може да се види до 30 януари.

Информация за още интересни пловдивски събития ви очакват на новия Справочник на "Марица".

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?