1939
Следвайте ни

Ако сте в Пловдив, идете на изложба или театър

viber icon

Днес Пловдив предлага богата културна програма на своите граждани и гости. Може да избирате  между изложба и театрална постановка.

Руски паметници оживяват във фотоизложба
Цар-Симеоновата градина се превръща в сцена за фотоизложбата "Хора и паметници". Експозицията е позиционирана в близост до фонтана на Деметра и е част от Международния проект „Хора и паметници“ (Руско-турска война 1877-1878 г. Паметници на руските войници в България и българските граждани, които ги запазват). 

Нейни автори са Светлана и Герман Шакарбиеви, чиято цел е  да привлекат вниманието на гражданите на България и Русия към проблема за опазването на паметниците, които се явяват исторически етапи и материално отражение на фактите от обективната история.

Чрез изложбата авторите биха искали и да изразят и благодарност към българските граждани, които повече от 140 години се грижат за паметниците на руските войници, отдали живота си за свободата на българския народ по време на Руско-турската освободителна война 1877-1878 г. Тя е и призив хората да продължат да поддържат паметниците в добро състояние.

Изложбата „Хора и паметници“ се реализира с помощта на Община Пловдив и в рамките на дейността на сдружение „Памет 1877-1878″ с председател Герман Шакарбиев. От месец юли до сега тя е гостувала в Руския културно-информационен център в София, в град Самоков, в Историко-археологическия комплекс Цари Мали град (с. Белчин) и в някои малки селища от областта - селата Белащица, Крумово, Цалапица, Брестник и Марково.

Експозицията ще остане в Цар-Симеоновата градина до 24 октомври. В рамките на следващите близо две седмици жители и гости на града ще могат да я разгледат, разхождайки се по центъра на Пловдив.

"Вграждане" за възрастни в Кукления театър

Спектакълът за възрастни "Вграждане" ще бъде представен в Кукления театър в Пловдив. Началото е от 19 часа утре. Режисурата и драматургията са поверени на Веселка Кунчева, а консултант-етнолог е  доц. д-р Веселка Тончева. "За да остане мостът нерушим и всевечен, трябва в основите му да се положи жертва. Майстор Манол вгражда любовта на живота си - Неда. Докъде може да стигне егоизмът на твореца? Докъде може да стигне, за да увековечи творението си? Къде е границата, която не бива да се прекрачва?" Тези непреходни въпроси са заложени в анонса за спектакъла. В него участват: Стоян Дойчев, Наталия Василева, Михаела Андонова, Живко Джуранов, Росен Русев, Александър Караманов и други.

За още пловдивски събития четете в новия справочник на "Марица".

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?