Следвайте ни

Ако сте в Пловдив, гледайте „Травиата“ в Дома на културата

viber icon

Днес в Дома на културата "Борис Христов" може да се насладите на шедьовъра на Джузепе Верди - "Травиата", представен от оркестъра, хора и балета на Държавна опера - Пловдив. Началото е от 19 часа. 

La traviata е 18-ата опера на Джузепе Верди, последна от великолепната тройка, включваща още „Риголето“ и „Трубадур“. В разгара на работата над „Трубадур“, през 1852 г. при посещение в Париж, композиторът гледа пиесата La Dame aux Camélias на Александър Дюма-син. Историята на отхвърлената от обществото куртизанка Виолета Валери, историята за личната <210> трагедия го впечатляват много. Тraviata всъщност не е собствено име, а нарицателно пейоративно определение ​- пропаднала или безпътна жена. 

Така Верди открива съвременен сюжет, който отдавна търси. Верди и либретистът му Франческо Мария Пиаве започват трескава работа в Санта Агата за премиера през март 1853 г. Премиерата обаче е скандална! Причините за това са различни: неподходящата за ролята на туберкулозна куртизанка закръглена и цъфтяща дива Сальвини-Донателли, неразположеният Алфредо и неподходящият Жорж Жермон; шокът от „скандалния“ сценарий, съвременната обстановка и костюми. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?