Следвайте ни

Ако сте в Пловдив, гледайте японска приказка в Кукления театър

viber icon

Тази вечер от 19 часа Държавен куклен театър Пловдив представя фееричната постановка ”Прин-цът на морето и принцът на земята. Приказката по японската легенда за “Хозозори и Хоходеми” е създадена специално за инициативата Пловдив Европейска столица на културата, но излиза извън границите на титлата.

Приказката е не само интернационална, но и изпипана до най-малкия детайл. Вдъхновена е от традиционния японски куклен театър Бунраку с всичките танцови атрибути, които съчетава като ветрила, бамбукови тояги, чадъри.

Подготовката на спектакъла отнема две години на режисьора Елена Панайотова. Екипът неведнъж пътуваше до азиатската държава, където успя да привлече един от най-вещите майстори на кукли в света - майстор Арата, да изработи една специално за представлението. Легендата произлиза от V век и разказва за първия японски император. В нея е включена любовната история между принца на земята и принцесата на океана и спънките, пред които се изправят.

Заложени са философиите и за доверието, честността и неизменното азиатско достойнство и чест. В спектакъла участват Наталия Василева, Михаела Андонова, Мария Димитрова, Даниела Тенева, Димитър Николов, Велизар Евтимов, Виктор Бойчев, Румен Караманов, и Александър Караманов. Сценограф е Юлияна Войкова-Найман, музиката е дело на Асен Аврамов. Първоначалният хореограф е Хисако Хорикава, предала щафетата на Росен Михайлов, а мултимедията е направена от Петко Танчев. В представлението има музикално изпълнение на живо от Марина Великова и Йордан Вичев.

Паулина Гегова

Паулина Гегова

Редактор-репортер - екип "Култура"

Паулина Гегова е завършила Актьорство за драматичен театър в ПУ. Работила е в държавен театър, създава частни проекти, организира културни и благотворителни мероприятия в Пловдив. Занимава се с медии от 2015 година, писател и редактор на художествена литература.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?