44
Следвайте ни

Ако сте в Пловдив, гледайте "Моцарт и Салиери" в Операта

viber icon

Историята на Моцарт и Салиери ще бъде разказана тази вечер на сцената на Държавна опера - Пловдив. Едноактният оперен спектакъл в две сцени от Николай Римски-Корсаков е по едноименната драма от Александър Пушкин. "Това е притча за мекото и твърдото, за homo ludens и сухата разумност, за интуицията и логиката, за носещия Любов и онзи, който не я допуска в себе си. Тук Моцарт и Салиери са не просто две личности, а две същности, живеещи в човека. Освен антагонизма между тях, има и силна взаимовръзка - едната същност търси бащина подкрепа в другата, а втората осмисля съществуването си чрез първата.

Унищожаването и поглъщането на едната от другата води до крах на Личността", казва режисьорът Елена Стоянова, режисьор. В главните роли са Марк Фаулър, Евгений Арабаджиев, Михаил Пулиев, Благовеста Костадинова, Борис Кучков. Музикален ръководител е Драгомир Йосифов, а автор на сценографията и костюмите - Кристиан Леков. Според днешните критерии Салиери е композитор от средна ръка, но приживе е сред звездите.

Пише над 40 опери, от които днес се поставят само “Данаида”, “Тарар” и “Фалстаф”. Първият спектакъл, с който се открива знаменитата “Ла Скала”, е на операта на Салиери “Europa riconosciuta”. Голямата му слава обаче е като музикален педагог. Сред учениците му са Лудвиг ван Бетовен, Ференц Лист, Франц Шуберт и разбира се, Волфганг Амадеус Моцарт. Геният на руската литература Пушкин създава убеждението, че Салиери посяга в отчаянието си на младия самороден талант Моцарт, тласкан от завист.

 

Кои други интересни събития можете да посетите днес, четете на spravochnik.marica.bg - най-добрия гид за Пловдив.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?