1939

Ако сте в Пловдив, гледайте Лия Петрова в „Омагьосаното езеро“

Симфоничният концерт от поредицата „Млади виртуози“ ще представи  днес известната цигуларка Лия Петрова.  Музикалните изпълнения  на Държавна опера -Пловдив  с диригент  Емил Табаков започват в 19  часа в Дома на културата „Борис Христов“.

Зрителите ще се наслаждават  на „Омагьосаното езеро“ на  Лядов,  „Концерт за цигулка и оркестър“,  произведението на  Елгар  „Salute d'amour E-Dur“ и на  Шнитке "Гогол" сюита.

Талантливата Лия Петрова е  участвала  като  солист  на   филхармониите на Брюксел, Люксембург, Осака и Монте Карло, Камерния оркестър на Лозана и Националния оркестър на Монпелие. Сред ярките ѝ изяви е участието ѝ в проекта „Марта Аргерих и приятели” в Атина и Франция.

Руският композитор Анатолий Лядов, роден през 1855 г. в  Санкт Петербург, е популярен с оркестрови произведения и поетични  миниатюри за пиано. Пише музиката за  „Омагьосаното езеро“, вдъхновен от  едноименната картина на Арсений Мещерски.

Пиесата за оркестър е фантастична. На безлюдно езеро две деца попадат под магията на дивата природа. Неволите ги сближават и това им дава сили да се справят с проблемите. В техните очи езерото е тайнствено царство, където прекрасни и страшни същества се раждат от сънища или кошмари. Времето, което прекарват там, дава на децата опит, който ще ги промени завинаги.

Концертът  е част от  празничната  програма  на Пловдивската опера за Коледа и Нова година. Балет за деца, оперета и концерти с любими на публиката поп изпълнители са сред изненадите през декември. 

Намерете още събития, интересни места и любими кътчета, които може да посетите в Пловдив, в новия Справочник на "Марица".

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?